Postoji li išta gore od neumornog zujanja oko vašeg uha baš kad ste se ispružili na ležaljci? Ili kože prekrivene crvenim bolnim ubodima nakon samo deset minuta provedenih u vrtu? Ne postoji trenutak kad su komarci dobrodošli u našim životima! Ali složit ćete se, najnepoželjniji su ljeti – baš kad ih ima najviše. Ovi mali vampiri prenose i niz bolesti pa je zaštita od njihovih uboda vrlo važna. Ipak, ne želite koristiti kemijska sredstva? Ili pak ne možete, jer vam nadražuju kožu?

Znate li da postoje i prirodna sredstva koja odbijaju komarce? Npr. Aromara INSECTOFF.

INSECTOFF je 100% prirodna mješavina 9 eteričnih ulja repelentnog djelovanja. Ova mješavina dostupna je u obliku spreja i blenda. Već je dugo među najpopularnijim je Aromara proizvodima, a apsolutni je must-have tijekom toplih proljetnih i ljetnih dana. Insectoff je 100% biljnog porijekla, pogodan za vegane. Ne sadrži aditive i konzervanse. INSECTOFF nije testiran na životinjama. Štoviše, pogodan je za upotrebu na psima i mačkama, kojima pruža zaštitu od buha i krpelja.

Ovaj sprej već je godinama miljenik korisnika; ima širok spektar primjene, djelotvoran je protiv komaraca, krpelja, moljaca, uši…a uz sve to je i 100% prirodan.

Prirodan? Ne treba li za tjeranje nametnika neka kemikalija? Kako to funkcionira?

INSECTOFF sadrži pažljivo balansiranu mješavinu eteričnih ulja s repelentnim djelovanjem. U ovom tekstu predstavit ćemo vam INSECTOFF i njegove sastavnice!

ETERIČNA ULJA – UROĐENA ZAŠTITA BILJAKA OD NAMETNIKA

Jedna od primarnih funkcija eteričnih ulja je da štite biljke od insekata fitofaga (insekata koji se hrane biljkama). Sastavnice nosioci ove uloge većinom spadaju u spojeve dušika (npr. alkaloidi), terpenoide, fenole, inhibitore proteinaze i regulatore biljnog rasta. Mnoge od njih uz obranu biljke učinkovito odbijaju komarce i slične nametnike.

Čovjek ovo svojstvo koristi tisućama godina, npr. postavljanjem biljaka uz prozore, vrata i druga mjesta u kući, paljenjem biljaka kako bi se otjerali nametnici, ali i nanošenjem uljnih pripravaka na kožu i odjeću. Repelenti na biljnoj bazi sve se više koriste i u suvremenom društvu zahvaljujući porastu svijesti o štetnosti kemijskih sredstava – kako za čovjeka, tako i za njegov okoliš. Česta upotreba repelenata na kemijskoj bazi može uzrokovati osipe, otekline, iritacije očiju…

Za zaštitu se najčešće koriste eterična ulja biljaka iz obitelji Lamiaceae (uključuje većinu aromatičnih biljaka korištenih u kulinarstvu, kao npr. bosiljak i lovor), Poaceae (aromatične trave) i Pinaceae (u ovu obitelj spadaju bor i cedar). Postoje indikacije kako mirisne molekule eteričnih ulja remete olfaktorne receptore komaraca te ih tako odvraćaju od uboda.

Rezultati jedne studije pokazali su kako najbolje djelovanje protiv komaraca daju eterična ulja pačulija, klinčića, citronele i limunske trave.

Jeste li znali? Eterično ulje citronele 1948. je registrirano za komercijalnu upotrebu kao repelentno sredstvo, a počeci njegove upotrebe sežu još dublje u prošlost. Danas je citronela jedno od najčešćih prirodnih sredstava protiv komaraca. Nije toksična, ugodnog je mirisa, djelotvorna je protiv komaraca, buha i muha. Sredstva za zaštitu od komaraca na bazi eteričnog ulja citronele djelotvorna su i do dva sata nakon primjene, a samo eterično ulje jednako je djelotvorno kao i DEET, kemijski sastojak za zaštitu.

O učinkovitosti eteričnih ulja protiv komaraca provedene su brojne studije koje su dokazale repelentno djelovanje. Između ostalog, dokazano je djelovanje eteričnih ulja lavande i paprene metvice (Bosly & A Hanan) te limunskog eukaliptusa i geranija (Jaeson et al).

U jednoj studiji (Ansari & Razdan, 1994) ispitana je repelentna aktivnost eteričnog ulja limunske trave. Ovo je eterično ulje pružilo 100%-tnu zaštitu od komaraca vrste Anopheles tijekom 12 sati.

Dakle, stoljeća upotrebe određenih biljaka i ulja za odbijanje komaraca i sličnih nametnika nisu tek simpatično praznovjerje minulog vremena – suvremena znanost dokazuje učinkovitost prirodnih sastojaka i potvrđuje smislenost njihove upotrebe!

 

INSECTOFF – UPOTREBA I DJELOVANJE

INSECTOFF me totalno oduševio jer sam jedan dan otisla nasprejana u povrtnjak i nakon 3 sata niti jedan ubod komarca! Sljedeći dan, u isto vrijeme otišla u vrt, ali bez da sam se nasprejala i nakon cca sat vremena nisam više mogla izdržati koliko sam uboda imala. Otišla u kuću, isprala ubode i cijela se našpricalala INSECTOFF sprejem. Vratila se u povrtnjak i ostala još 2 sata, bez ijednog novog uboda. Savršeno!

Laura

INSECTOFF spray je izrazito ‘svestran’ te ga, uz primarnu namjenu zaštite kože i tijela od nametnika, možete koristiti i za zaštitu prostorija, odjeće, planinarske ili izletničke opreme…

Sprejem Insectoff poprskajte

 • Odjeću.
 • Prostor u kojem boravite.
 • Namještaj, posteljinu, tepihe.
 • Unutrašnjost automobila.
 • Kožu (zaštita od uboda).
 • Mjesta uboda insekata na koži (umiruje nadraženu kožu).
 • Kućne ljubimce (psa ili mačku).

Ja koristim Insectoff i predobar je, čak i za peseke, protiv nametnika i komaraca!!! Miris predivan!!

Dubravka

INSECTOFF je dostupan i u koncentriranom obliku, kao INSECTOFF MIX. Ovaj blend je među našim je korisnicima omiljeno i pouzdano sredstvo za ublažavanje iritacija nastalih ubodima, a uz zaštitu prostora u kojem ga koristite, pruža i svjež, ugodan miris.

Insectoff MIX možete:

 • Dodati u aroma svjetiljku.
 • Nakapati na rubove odjeće (oko nogavica, rukava, ovratnika) prije izlaska u prirodu.
 • Razrijediti u baznom ulju prema izboru i nanijeti na kožu.
 • Nanositi na mjesto uboda svakih 5 min dok se koža ne vrati u normalno stanje.
 • Nakapati na vaticu i staviti u auto.