Na današnjem tržištu eteričnih ulja teško je ne zamijetiti bogatu ponudu i veliku raznovrsnost proizvoda. Kako biste za sebe i svoje bližnje osigurali korištenje najkvalitetnijih eteričnih ulja koja će imati očekivani terapeutski učinak i ugodan miris, valja obratiti pozornost na nekoliko detalja.

Na deklaraciji eteričnog ulja jasno treba biti naveden latinski naziv biljke, čime vam je često do znanja dano ne samo ime vrste, već i ime podvrste ili varijeteta. Nadalje, za ulje treba biti specificiran dio biljke iz kojeg je ulje dobiveno (list, kora, drvo, cvijet…), način dobivanja (destilacija vodenom parom ili hladno tiještenje), uzgoj biljke (konvencionalni, biološki ili samonikli), te najvažnije kemijske sastavnice. Proizvođač je dužan navesti i lot broj šarže vašeg ulja, zemlju podrijetla, te podatke o samom proizvođaču. Neka eterična ulja na svojoj će ambalaži imati naveden i kemotip (primjerice ružmarin, čajevac, bosiljak, zimzelen itd.), čime je označen kemijski entitet ulja. Ulja različitog kemotipa dobivena su iz iste biljke, no imaju drugačije udjele sastavnica uslijed različitih faktora kao što su: klima, tlo na kojem je biljka rasla, uvjeti samog rasta biljke itd. Različiti udjeli sastavnica mijenjaju način djelovanja.

Kako se na žalost eterična ulja ponekad patvore (naročito ona skuplja), ozbiljni proizvođač osigurava i certifikat sa dodatnim informacijama o eteričnom ulju, najčešće na svojim web stranicama. Parametri koji se najčešće bilježe na certifikatima su relativna gustoća, indeks refrakcije i optička rotacija. Za svaki od tih parametara određen je okvir vrijednosti unutar kojeg se treba nalaziti laboratorijski definirana vrijednost ulja. Nadalje, u certifikatima je dana i kromatografska analiza, koja pruža točan prikaz sastavnica i njihovih udjela unutar ulja. Treba naglasiti da sve ove analize provode laboratoriji koji rade pod principom dobre laboratorijske prakse („GLP“), čime se osigurava vjerodostojnost rezultata i pravilno provođenje samih analiza. Što se dulje i više bavite eteričnim uljima, to ćete postati vještiji u tumačenju tih detalja. A ako vam je aromaterapija hobi, uzdajte se u ozbiljnu i povjerljivu firmu.

Kada kupujete eterična ulja, obratite pozornost na ambalažu – eterična ulja obično su zapakirana u čvrsto zatvorene tamne bočice, s čepom koji u sebi ima kapaljku za što egzaktnije doziranje.  Na svojim deklaracijama nose već spomenute podatke. Usporedite i cijenu – ako je ulje jeftino i cijena se čini predobra da bi bila istina, to je vjerojatno i slučaj, i za tu cijenu nećete dobiti eterično ulje visoke kvalitete. Ako naiđete na brend eteričnih ulja koji sva svoja ulja nudi po istoj cijeni, velika je mogućnost ulja nisu za aromaterapijsku namjenu. Po svojoj prirodi eterična ulja imaju vrlo različitu vrijednost, ovisno o zemlji porijekla, dostupnosti biljke, teškoći ili lakoći berbe, udjelu eteričnog ulja u samoj biljki.

Na našem webshopu naći ćete +50 vrsta 100% čistih, prirodnih eteričnih ulja čiju kvalitetu jamče certifikati dostupni na stranicama svakog pojedinačnog eteričnog ulja. Posjetite nas na Aromara webshopu!

Anja Sima Cota, mag.biol.exp.