Aromara ove godine slavi 30. obljetnicu postojanja! Pročitajte razgovor s osnivačicom i direktoricom Aromare, gđom Marom Doljak, mag.pharm. i pođite s nama na put kroz sjećanja na tri desetljeća djelovanja, stvaranja i edukacije!

Kako ste se prvi put susreli s eteričnim uljima? Što vas je, kao farmaceuta, privuklo baš aromaterapiji?

Već u srednjoj školi, educirajući se za kozmetičarku, bila sam pretplaćena na francuski časopis o ljepoti I kozmetici. Taj debeli prostrani časopis godinama je stizao u moj dom i ja bih ga proučavala i spontano birala teme koje su mi bile privlačne. U to su me vrijeme zanimale ljepota i kozmetika. Po nekom čudnom odabiru, tada sam sustavno preskakala članke o aromaterapiji. Što bih danas dala da sam ih s pažnjom proučila u to vrijeme i stvorila potku za kasniju nadogradnju!?

Na Farmaceutskom fakultetu u redovnom programu postoji kolegij farmakognozije. Tu se uči o ljekovitom  djelovanju bilja, promatraju se biljne stanice i na kraju trebate biti sposobni iz sitnog praška pomiješanog suhog bilja detektirati o kojim se točno biljkama radi. U sklopu tog kolegija destilirali smo kamilicu i svjedočili transformaciji biljnog materijala u eterično ulje. Gledam li danas taj put, vidim kako su se sitne puzzle slagale u danas vrlo cjelovitu sliku.

Na putovanju u Englesku gdje sam boravila dva mjeseca, doživjela sam procvat tržišta prirodne kozmetike I prirodnih ljekovitih materijala. London i okolna mjesta koja sam obilazila vrvili su biljnim ljekarnama koje su opojno mirisale i bile neopisiv mamac mojoj podsvijesti. Iz svake bih izišla s novom knjigom i nekoliko eteričnih ulja. Kako sam na raspolaganju imala puno vremena, počela sam izrađivati preparate za poznanike na osnovu receptura u tek otkrivenim knjigama, koristeći i duboko ugravirana znanja iz struke. Uvijek sam se iznova čudila kad bi mi se za nekoliko dana javili s oduševljenjem i zahvalnošću. I sreća da je tako, jer, da bih u nešto povjerovala, morala sam imati brojna svjedočanstva. A ona su dolazila i bila su iznenađujuće podržavajuća!

Kako se stvorila ideja o stvaranju tvrtke posvećene baš aromaterapiji?

Vrativši se iz Engleske, sa tim sasvim novim iskustvom i strašću koja se razbuktala u mom srcu, iskoristila sam val nove prilike u novoj državi i otvorila poduzeće. Ime je dobilo kao kombinaciju mog imena i moje nove strasti, Aromara, koja će, eto, opstati tri desetljeća i neće posustati.

Samo se mijenja razina poznavanja tematike i dubina iskustava. Aromaterapija me nikada nije iznevjerila.

Aromara je nastala u vrlo turbulentnom periodu – a k tome i u vremenu kad aromaterapija nije bila ni poznata niti popularna kod nas. S kakvim ste se izazovima susretali u početku?

Bile su potrebne luda strast i vrtložna želja da se počnem baviti temom aromaterapije, jer je sam pojam u to vrijeme bio vrlo slabo poznat i isključivo povezan sa sezonskim postupkom protiv celulita koji se koristio u kozmetičnkim salonima. Ubrzo se u Aromari okupila grupa entuzijasta i stručnjaka iz raznih područja. Zajedno smo gradili jezik aromaterapije i sadržaje za javnost, a istovremeno na sebi i svojim bližnjima otkrivali djelovanja i granice djelovanja eteričnih ulja. U vrtlozima rata mi smo ”propovijedali” o mirisima koji liječe. Ne mogu zamisliti apsurdnije vrijeme za početak ovog poslovnog projekta koji se kasnije pokazao tako plemenit i neuništiv. Proputovala sam domovinu držeći radionice i predavanja i istovremeno sakupljajući priče o tuđim iskustvima, što je učvrstilo moje povjerenje da idem pravim putem.

Aromara stoji iza Aroma Akademije, pionirske škole koja je obrazovala prve generacije aromaterapeuta, a kroz koju su prošle tisuće ljudi. Na koji način je rad s ljudima oplemenio vaše shvaćanje aromaterapije i vaše misije unutar ovog područja?

Na pragu novog milenija, 2000. godine, situacija u hrvatskoj aromaterapiji se mijenja. Pojavljuju se nove tvrtke koje prodaju slične proizvode, neke i bez etičkog zaleđa. Na policama se miješaju mirisi i eterična ulja, pojavljuju se proizvodi niže kvalitete, a svi sličnog izgleda kao i naši. Umjesto da optužujemo i ukazujemo prstom, odlučili smo svojim korisnicima omogućiti duboku i temeljitu edukaciju kako bi se snašli u već šarolikoj ponudi tih čarobnih sirovina. Osnovana je Aroma Akademija, Ustanova za obrazovanje odraslih s mogućnošću stjecanja zanimanja. S nama je bila ekipa izvanrednih stručnjaka. Liječnici, mikrobiolozi, profesori s fakulteta, psiholozi pa i jezičari… Polaznici su dobili priliku upoznati eterična ulja i aromaterapiju. Ponuđena su im i tradicionalna i najnovija znanja. Osposobljeni su za samostalno kretanje kroz izazove struke. Brojni među njima otvorili su svoje salone za masažu, aromaterapijske firme ili ugradili stečena znanja u neko drugo wellness područje koje ih je privuklo. Istovremeno su mnogi stekli priliku da uz svoj posao ponude poneku masažu ili savjetovanje i tako popune budžet. Tijekom deset godina aktivnog trajanja Aroma Akademije, školovalo se 3500 osoba, educirali smo u 5 različitih wellness zanimanja a školovanje se odvijalo u deset gradova u Hrvatskoj. Gledano iz ove perspektive, postavili smo dubok i širok temelj za struku i ušli u nekoliko prvih zemalja u Europi po broju obrazovanih aromaterapeuta.

Čitajući tisuće i tisuće zadaća koje su se sastojale od ”case studies” dobila sam uvid u djelotvornost aromaterapije. Rezultati naših polaznika koji su prema našim uputama primjenivali eterična ulja na svojim klijentima daleko su nadmašili sva naša očekivanja i pokazali na tom ogromnom uzorku njihovu ljekovitost, blagost, prijateljsko djelovanje na tegobe, na osobu, na odnose… Svi smo bili na krilima prateći nše polaznike i njihove rezultate.

Na koji se način doživljaj aromaterapije promijenio u ovih 30 godina?

Današnja situacija s aromaterapijom prilično je kontroverzna. Ima sve više proizvoda i sve više ozbiljnog znanja. No istovremeno ima i više dezinformacija i prepreka u prijenosu informacija korisniku. Na žalost se svijest o djelotvornosti aromaterapije nije ukorijenila u mjeri koju sam očekivala i priželjkivala kad sam počinjala. Zato svima zainteresiranima preporučam da se obrazuju, da istražuju i da ne pristaju na informacije impregnirane strahom. A to su informacije o rizicima, opasnostima, dobnom ograničenju… Kao i svaka struka, aromaerapija ima svoje zakonitosti i treba ih poznavati ili se obratiti stručnjaku. Tko to učini može neopisivo obogatiti svoj život i smanjiti količinu zdravstvanih tegoba za sebe i svoju obitelj.

Koliko se promijenio vaš doživljaj eteričnih ulja i aromaterapije kroz ova tri desetljeća?

Unatrag trideset godina entuzijazam i strast su bile najvažnije osobine za osobe koje su se htjele baviti aromaterapijom. Danas iza struke stoji stabilna i obilna znanost koja je dokazala sve što smo u početku prenosili kao osobno iskustvo. Aromaterapiju su podržale analitička kemija, organska kemija, farmakologija, botanika, psihologija, pedagogija, medicina – naročito neke grane: fizijatrija, fizikalna trerapija, neonatologija, pedijatrija, palijativna njega, društvene ustanove koje se bave osobama s posebnim potrebama – i bezbroj drugih aktivnosti i struka koje se bave zdravljem, kako fizičkim, tako psihološkim i duhovnim. Aromaterapija sve više postaje stil života, a njeni proizvodi, koji danas imaju vrlo sofisticirane formulacije, postaju wellness proizvodi. I u ovo vrijeme pandemije pokazalo se kako eterična ulja mogu biti izvrsna prevencija i značajno olakšanje tijekom bolesti. Između ostalog, njihova je funkcija u prirodi pa i kod čovjeka – jačanje imuniteta.

Koje postignuće biste izdvojili kao vama najznačajnije tijekom ovih 30 godina postojanja tvrtke?

Tijekom posljednjih dvadeset godina sudjelovala sam na brojnim kongresima u svijetu. Moja je tema uvijek bio GYNO PRO, proizvod za vaginalno zdravlje žena. Preko bezbrojnih predavanja u domovini, do Bugarske, Nizozemske, San Franciska, Dubaija… Kruna tih prezentacija bio je San Francisco, u organizaciji Dr. Schnaubelta, autora brojnih knjiga i velikog stručnjaka iz područja aromaterapije. Nakon održanog predavanja našla sam se na večeri s ostalim predavačima. Sjedila sam za stolom i čavrljala s osobama čija su literatura i predani rad bili moje ”sveto pismo” u stjecanju znanja. Dr. Schnaubelt, Dr. Pierre Franchomme, Robert Tisserand… Divni i jednostavni ljudi koji su do te večeri imali poziciju vrhunskih svetaca u mojoj svijesti.

Obožavam naše proizvode koji pripadaju kategoriji WELLNESS proizvoda. Deklarirani su kao kozmetika, no to je kozmetika nove generacije. Tu je GYNO PRO, kultni proizvod za žene svih dobi,  za intimnu njegu, pa HEMO EX za svakodnevnu analnu njegu, koji sve više ulazi u kupaonice kao ulje za dnevno korištenje, te CRNI KIM PLUS, dodatak prehrani koji je čudesni prirodni imunoregulator, a dodatak paprene metvice čini ga prihvatljivijim za korisnika, ublažavajući neugodni okus. Pokazao se izuzetno djelotvornim kod alergija te kao pomoć protiv nuspojava kod osoba na intenzivnoj medikaciji ili kemoterapiji. Uz to, detoksicira i obnavlja organizam.

Imate li neki omiljeni Aromara proizvod, ili ih sve volite jednako?

Ovo je pitanje kao ”Koje dijete najviše volite?” Odgovor je uvijek: sve ih volim jednako, no kroz svakog primam različita iskustva. Obožavam naše proizvode, koristim ih svakodnevno i sretna sam što svaki prodani poroizvod znači još jednog korisnika i još jednu osobu koja prilazi korak bliže ugodi i zdravlju.

Postoje li još uvijek krive predodžbe ili predrasude vezane uz eterična ulja i njihovu upotrebu?

Zanimljiva je situacija koja nam se nameće, a tiče se zakonskih propisa i definicija. Aromaterapija se našla u nezavidnom položaju nakon prihvaćanja zakonske regulative Europske Unije. Tom smo prilikom bili prisiljeni odbaciti neke definicije i kvalifikacije koje su izvrsno pristajale upravo tim proizvodima. Jer, gdje god su prisutna eterična ulja, neizbježno je i ljekovito djelovanje. To je kao da pijete limunadu. Ne možete izbjeći ljekovito djelovanje limuna, neovisno je li vam poznato to djelovanje i piše li na deklaraciji. Tako je naš Zavod za Javno Zdravstvo svojedobno formirao kategoriju proizvoda koja je po djelovanju između obične kozmetike i ljekovitog proizvoda. Nakon ulaska u EU ta se kategorija ugasila i time ugasila i brojne tvrtke koje su proizvodile takvu vrstu proizvoda.

Promijenile su se definicije, pa je netko genijalno smjestio eterična ulja u kategoriju kemikalija. To je po struci potpuno neispravno, jer kemikalije moraju imati jasan i definiran sastav, dok eterična ulja kao prirodni proizvodi variraju u sastavu i sastoje se od 100 – 500 sastavnica. Znači, nije ih moguće definirati. Ta nas je nova definicija stavila uz bok proizvođača pesticida ili lakova za automobile. Bilo bi smiješnio, kad nam ne bi oduzimalo beskrajnu energiju za prilagođavanja, praćenja propisa i obvezu deklariranja naših proizvoda kao opasnih tvari. I tako smo mi, koji potičemo i unaprijeđujemo zdravlje, odjednom postali proizvođači opasnih kemikalija.

Imamo i druge zakone koji nas priječe da na proizvod napišemo stvarno djelovanje osigurano biranim sirovinama. Npr, imali smo prekrasan repelent koji su voljeli odrasli i djeca, odlično je priječio ubode komaraca, čak i kod malih beba. No, ponovno novi zakoni traže od nas da na taj proizvod napišemo da je ”biocid”, što prevedeno znači da ubija život. Sama je ta riječ neistinita jer repelent odbija insekte, ne ubija ih, a za potrošača je zbunjujuća. Koja će majka sprejati svoju bebu prioizvodom koji ”ubija život”? Uz to nam je zabranjeno pisati kako je 100% prirodan i imamo obvezu dodati sintetske supstance repelentnog djelovanja. Na taj se način jednostavan recept za odbijanje komaraca koji se godinama pokazao djelotvornim i prijateljskim gura u neko čudno neprijateljsko područje biocida, kemije i nepotpunih ili lažnih informacija. Suočeni smo s nepodržavajućom legislativom koja nam onemogućava da korisnicima i obožavateljima prirode pružimo ono najbolje i potpuno neškodljivo za njihovo zdravlje. Veliki je izazov kad vam neadekvatna legislativa onemogućava da djelujete i stvarate po stručnoj savijesti, i da za to preuzmete odgovornost. Umjesto kreacije i radosti, postajemo istraživači neadekvatnih zakona.

Nadalje, postoje neke floskule koje se ponavljaju kao copy/paste, bez razumijevanja značenja iIi posljedica. Npr.: “djeca ispod 4 godine ne smiju koristiti eterična ulja”. Ovo možete pročitati u novinama ili na žalost čuti u nekim ljekarnama. Eterična ulja su koncentrat prirode. Kao što će majka prošetati sa svojom bebom kroz borovu šumu ili polje lavande u cvatu i nakon toga se osjećati bolje, tako će i eterično ulje primijenjeno u prostoru u difuzeru, putem spreja ili u ulju za tijelo podržati i majku i dijete da se osjećaju bolje, zdravije, psihički uravnoteženo, a pritom osnažiti njihov imunitet. Zato bih voljela da eterična ulja i aromaterapija postanu dio svakog doma, dio njege svake trudnice i dojilje, da prate bebe u njihovom razvoju i da nas sve opet nježno spoje s blagodatima prirode.

I još jedan apsurd: nije dozvoljeno iznijeti niti jednu zdravstvenu tvrdnju vezanu uz eterično ulje ili proizvod, neovisno o brojnosti znanstvenih istraživanja koja potvrđuju to djelovanje. Ukoliko ova legislativa opstane još koju godinu, imat ćemo generacije, (a već ih i imamo), koje neće znati da mrkva jača vid, da jabuka sadrži C vitamin i liječi skorbut, ili pak da je kiselo zelje jedno od najzdravijih zimskih jela zbog bogatstva fermenata. Neće znati da kamilica pomaže zdravom snu, da čaj od lovora liječi artritis… Neće se usuditi koristiti eterična ulja zbog obveznih ikona opasnosti na njihovoj etiketi.

Koja je vaša vizija za budućnost tvrtke?

Vidim Aromaru i dalje kao prijateljsku firmu koja je tu za svoje korisnike, koja kombinira nove proizvode i edukaciju i nastavlja širiti spoznaju o aromaterapiji kao nježnoj prirodnoj podršci psihičkom i fizičkom zdravlju. I ne samo to, već mi je san da se stvarno čuje i prihvati činjenica o djelovanju eteričnih ulja kao neškodljivih antibiotika i antivirotika, jer ih je upravo zato priroda i stvorila.