Kako eterična ulja mogu ublažiti osjećaj umora? Koja eterična ulja odabrati kod koje vrste umora? Saznajte u našem novom tekstu!

 

”Umorni ste? Naspavajte se!”

Kad bi barem bilo tako jednostavno. Tempo kojim živimo često je nemilosrdno brz, bez prostora i vremena za predah. Stres je nešto s čime živimo gotovo svi, bez obzira na uzrast. Posljedice? Među prvim stvarima na udaru je kvaliteta sna, a s njom i generalno zdravlje.

Umor se veže uz obje stavke. Manjak sna, a višak obaveza, pojačana fizička aktivnost, prehlade ili bolesti, napetost i nerviranje tek su neki od uobičajenih uzroka umora, bilo psihičkog ili fizičkog. Umor se, dakako, može javiti kao posljedica ili simptom nekog ozbiljnijeg medicinskog problema, obično popraćen i drugim fizičkim simptomima (jake glavobolje, bol u prsima, itd.). U tom je slučaju uputna liječnička intervencija. Ipak, u najvećem broju slučajeva radi se o spoju gore navedenih faktora. Kod ovakvog, ”uobičajenog” umora, uz promjene i prilagodbu životnog stila pomoći nam mogu eterična ulja.

S obzirom na brzinu kojom se eterična ulja apsorbiraju u krvotok, odnosno, šalju informacije u mozak u slučaju udisanja, učinak koji pružaju gotovo je trenutan.

Upotrebom eteričnih ulja u difuzeru ili u obliku ambijentalnih sprejeva, kompresa, pripravaka za masažu ili lokalno utrljavanje možemo uvelike djelovati na smanjenje osjećaja umora, psihičkog ili fizičkog zamora i iscrpljenosti.

KAKO ODABRATI I KORISTITI ETERIČNA ULJA?

U pravilu biramo eterična ulja s izrazito osvježavajućim, stimulirajućim djelovanjem, a nerijetko će aromaterapeuti preporučiti i eterična ulja s analgetičkim djelovanjem (ukoliko je uzrok umora npr. pojačana fizička aktivnost).

Pri odabiru eteričnog ulja ili aromaterapeutskog proizvoda bitno je voditi računa o učinku koji želimo postići, kao i o uzroku umora. Želite li se psihički i/li fizički opustiti? Jeste li umorni jer ste bolesni ili se oporavljate od bolesti? Želite li se razbuditi i biti poletniji? Osjećate li umor u tijelu od napornih fizičkih aktivnosti?

Ovisno o odgovoru na ova pitanja odabrat ćete različita eterična ulja i proizvode, a s njima i prikladan način upotrebe.

Raspršivanje eteričnog ulja u prostor putem difuzera najjednostavniji je način primjene. Izvrsno će vam poslužiti kod općeg umora, manjka fokusa i prisutnosti. Ponovimo, eterična ulja udisanjem brzo šalju informacije u mozak, te je učinak gotovo trenutan – razbuđivanje, fokus i osvježenje.

Slično vrijedi i za izravno udisanje, npr. kroz inhalator. Ako i nemate difuzer ili inhalator, možete nakapati eterično ulje na vaticu ili maramicu i duboko udisati.

Kad osjećate fizički umor, otežale udove ili stopala, tromost, napetost u mišićima preporučamo dermalnu primjenu eteričnih ulja. Možete izraditi kompresu, pripravak za lokalno utrljavanje ili masažu te posvetiti pažnju svojem tijelu kako biste se oporavili i osvježili, ili pak opustili i pripremili za san.

Kod primjene eteričnih ulja na koži izrazito je važno imati na umu sljedeće: eterična ulja na kožu nanosimo isključivo pomiješana s baznim uljem! Birajte hladno prešana bazna ulja u koja ćete u odgovarajućim omjerima dodati željeno eterično ulje.

A SAD KONKRETNO – KOJA ETERIČNA ULJA ODABRATI?

Ukoliko se želite razbuditi i poboljšati sposobnost koncentracije, birajte izrazito osvježavajuća eterična ulja poput paprene metvice, limete, limuna, limunske trave. Od blendova birajte STAY FOCUSED, BREATHE EASY, INSPIRE, ZIMSKO JUTRO.

Ukoliko se želite opustiti i lagano osvježiti bez pretjeranog razbuđivanja, preporučamo vam eterična ulja bora, naranče, grejpa, palmaroze. Blendovi u ovom slučaju su JASMINE JOY, ADRIATIC.

Kod rekonvalescencije i umora uzrokovanog bolešću ili prehladom, uz gore navedena eterična ulja isprobajte i ELIXIR ST. ROCHA u obliku blenda ili spreja. Zahvaljujući jedinstvenoj i balansiranoj kombinaciji 14 najmoćnijih eteričnih ulja, ELIXIR ST. ROCHA uz osvježavajući učinak ima i snažno antimikrobno djelovanje koje ga čini izvrsnim odabirom za prostore u kojima borave bolesne ili rekonvalescentne osobe.

Sva navedena eterična ulja i blendove najjednostavnije je primijeniti u difuzeru, iako postoji više načina primjene ovisno o željenom učinku – sve predložene načine primjene pojedinog eteričnog ulja pogledajte na stranici tog eteričnog ulja u našem webshopu.

Kod fizičkog umora ili iscrpljenosti, teških udova i sl. najbolje će rezultate dati nježna (auto)masaža. S obzirom na to da se radi o dermalnoj upotrebi, eterična ulja potrebno je pomiješati s baznim uljem ili maceratom. Izvrsna je kombinacija eteričnog ulja lavandina s maceratom nevena ili kantariona. Možete odabrati i među gotovim autorskim Aromara proizvodima – njegujuće ulje MEDITERRANEAN namijenjeno je upravo za njegu tijela u slučaju umora i napetosti, dok npr. ulje ENERGY stimulira i opušta umorne udove.

Ulje umasirajte nježnim kružnim pokretima na vlažnu kožu nakon tuširanja.

 

Sva navedena eterična ulja i prirodne proizvode nabavite u Aromara webshopu!