Aroma komprese koriste se još od vremena drevnog Egipta, a u upotrebi su i danas. Predstavljaju izvrstan i jednostavan način primjene aromaterapije za njegu i olakšanje nelagodnih stanja. U nastavku teksta saznajte više o tome kada koristiti komprese, kako ih pripremiti i koja eterična ulja odabrati!

Komprese se primjenjuju na kožu, odnosno na određene dijelove tijela, kako bi se ubrzao proces zacijeljenja površinskih i dubinskih ozljeda. Djeluju nježno, stoga su prikladne za izrazito bolne dijelove tijela. Omekšavanjem vanjskih dijelova kože komprese omogućuju bolju absorpciju eteričnih ulja kroz kožu te ubrzavaju njihovo djelovanje.

Komprese mogu biti tople ili hladne, a možete ih primijeniti za niz različitih stanja, od pothlađenih udova, oteklina i bolnih zglobova do beživotne kože i osipa.

 

TOPLE KOMPRESE

Tople komprese opuštaju mišiće i tkiva, te ih se tipično koristi za bolove u zglobovima ili živcima, bolne i napete mišiće, ozljede (nakon akutne faze, 24-48 sati) i lokalizirane infekcije. Izvrsne su i kod začepljenosti i bolova u sinusima. Tople komprese jačaju cirkulaciju u dijelu tijela na koji su aplicirane, čime doprinose zacijeljenju tkiva i ublažavanju upale. Ipak, ako je vaša ozljeda još svježa i jako upaljena, izbjegavajte nanošenje tople komprese jer bi takvo pojačavanje cirkulacije moglo imati kontraefekt.

 

 HLADNE KOMPRESE

Hladne komprese djeluju suprotno od toplih – sužavaju krvne žile. Time doprinose ublažavanju oteklina, upala i boli. Često ih primjenjujemo kod osipa, uboda insekata, opeklina zadobivenih pretjeranim izlaganjem suncu.

 

KAKO PRIPREMITI KOMPRESU

Kompresa se priprema jednostavnim postupkom, a sve što vam je potrebno imate kod kuće!

U posudu ulijte vodu (toplu ili hladnu, ovisno o tome kakvu kompresu pripremate). Ukoliko u kompresu dodajete eterična ulja – a najtoplije preporučamo da to učinite – dodajete ih u vodu. Malo promiješajte. Zatim u posudu uronite čisti komad pamučne tkanine – manji ručnik, krpu ili gazu. Izvadite i ocijedite. Natopljenu tkaninu zatim položite na bolni ili ozlijeđeni dio tijela i držite 10 – 15 minuta. Prema potrebi ponovite postupak više puta kroz dan, do smanjenja osjećaja nelagode, boli itd.

 

KOJA ETERIČNA ULJA DODATI U KOMPRESU

Iscjeljujuće djelovanje komprese znatno ćete poboljšati dodavanjem eteričnih ulja. Kod pripreme aroma komprese izrazito je bitno koristiti prirodna, čista eterična ulja aromaterapeutske kvalitete – kao, naprimjer, Aromara eterična ulja.

Kvaliteta eteričnih ulja je bitna jer ih u ovom slučaju koristimo na koži s ciljem postizanja ljekovitog učinka, a to je moguće i sigurno samo uz prirodna i kvalitetna eterična ulja.

U kompresu dodajemo 1 – 5 kapi eteričnog ulja. Držite se maksime ”Manje je više.” Eterična ulja u ovom se slučaju nanose na kožu bez miješanja s baznim uljima, stoga je manja količina prikladnija.

Koje od +50 Aromara eteričnih ulja odabrati za kompresu? Na našoj web stranici imamo spremne preporuke za više od 100 tegoba i indikacija, koje će vam pomoći da odaberete pravo eterično ulje za sebe. Kliknite ovdje i započnite pretragu!

Kao favorite i najbolje odabire za primjenu u aroma kompresama ipak izdvajamo sljedeća eterična ulja:

LAVANDA

Eterično ulje lavande omiljen je izbor aromaterapeuta ne samo zbog izrazito ljekovitog djelovanja, već i zbog toga što je blago i sigurno za upotrebu na koži. Djeluje regenerirajuće – doprinosi obnavljanju kože nakon oštećenja ili iritacije, protuupalno, antiseptično i umirujuće. Eterično ulje lavande izvrstan je dodatak hladnim kompresama za njegu kože nakon uboda insekata, opeklina, sitnih ranica i povreda. Dodajte ga i toplim kompresama za ublažavanje boli kod reume, artritisa, bolnih mišića.

Kupite 100% prirodno eterično ulje lavande uz besplatnu dostavu: kliknite ovdje!

 

NJEMAČKA KAMILICA

Eterično ulje njemačke kamilice poznato je po svojem umirujućem i njegujućem djelovanju, a kao i lavanda, nježno je i blago, pa se može primijeniti i na osjetljivoj koži. Koristite eterično ulje njemačke kamilice u kompresama za ublažavanje boli, napetih mišića i kod nadražene kože. Korisno je i za ublažavanje natečenosti lica.

Kupite 100% prirodno eterično ulje njemačke kamilice uz besplatnu dostavu: kliknite ovdje!

Kao cjenovno nježnija, a djelovanjem istovjetna alternativa izvrstan je odabir i blend KAMILICA U LAVANDINU, koji kombinira umirujuće djelovanje eteričnog ulja kamilice s tonizirajućim i opuštajućim djelovanjem eteričnog ulja lavandina.

Kupite 100% prirodni blend KAMILICA U LAVANDINU uz besplatnu dostavu: kliknite ovdje!

 

RUŽMARIN

Eterično ulje ružmarina poznato je po širokom spektru djelovanja, a između ostalog aromaterapeuti ga rado preporučaju kod bolova i napetosti u mišićima i tegobama koje nastaju kao posljedica loše cirkulacije. Protuupalno i analgetičko djelovanje čine ga izvrsnim odabirom za tople komprese kod umora, oteklina, ukočenosti i napetosti mišića.

Kupite 100% prirodno eterično ulje ružmarina uz besplatnu dostavu: kliknite ovdje!

 

EUKALIPTUS

Eterično ulje eukaliptusa doprinosi smanjenju začepljenosti i ublažava simptome prehlade. Također olakšava bolove koji se javljaju kao posljedica reume ili neuralgije. Ublažava bol kod sitnih površinskih ozljeda i uboda insekata. Koristite ga u toplim i hladnim kompresama za ublažavanje napetosti i bolova u mišićima i zglobovima, kod bolova u sinusima, glavobolja i začepljenosti.

Kupite 100% prirodno eterično ulje eukaliptusa uz besplatnu dostavu: kliknite ovdje!

Kao alternativa eteričnom ulju eukaliptusa (Eucalyptus Globulus) u aroma kompresama namijenjenim ublažavanju začepljenosti i tegoba dišnog sustava kod djece koristite eterično ulje eukaliptusa radiate.

Kupite 100% prirodno eterično ulje eukaliptusa radiate uz besplatnu dostavu: kliknite ovdje!

 

CRNI PAPAR

Eterično ulje crnog papra djeluje okrjepljujuće na cijeli organizam. Potiče cirkulaciju i poboljšava tonus mišića, stoga je dobrodošao sastojak u pripravcima za tretiranje reume i artritisa, ukočenosti mišića i fizičkog zamora. Dodajte ga u tople komprese za ublažavanje upalnih stanja uzrokovanih slabom cirkulacijom, za zagrijavanje hladnih stopala ili šaka.

Kupite 100% prirodno eterično ulje crnog papra uz besplatnu dostavu: kliknite ovdje!

 

RUŽA

Kompresu možete primijeniti i kao dio rutine njege kože, pripremu za masažu lica ili nanošenje hranjive maske. U tom slučaju preporučamo toplu kompresu s eteričnim uljem ruže koje umiruje, pročišćava, tonizira, hidratizira, zaglađuje površinu kože.

Kupite 100% prirodno eterično ulje ruže uz besplatnu dostavu: kliknite ovdje!

Kao cjenovno nježniju, a djelovanjem istovjetnu alternativu odaberite blend RUŽA U GERANIJU, koji kombinira luksuzno eterično ulje ruže s komplementarnim eteričnim uljem geranija u opuštajuće i njegujuće iskustvo za sva osjetila!

Kupite 100% prirodni blend RUŽA U GERANIJU uz besplatnu dostavu: kliknite ovdje!

 

 

Inspiracija: https://www.organicspamagazine.com/2011/08/19/comforting-compresses/