Otkrijte kako iskoristiti aromaterapiju za prirodno i neškodljivo čišćenje kućanstva!

Opsežna studija Sveučilišta Bergen u Norveškoj o utjecaju sredstava za čišćenje na pluća dala je poražavajuće podatke – redovita upotreba kemijskih sredstava za čišćenje na pluća korisnika djeluje jednako štetno kao i pušenje 20 cigareta dnevno. U svjetlu ovog podatka, a i sve raširenije svijesti o štetnosti kemikalija u sredstvima za čišćenje, sve se više ljudi okreće prirodnim rješenjima za čišćenje doma, ureda i prostora u kojima borave.

Za održavanje čistoće u kući potrebno je količinu patogenih mikroorganizama držati na minimumu – a upravo su u tome odlična eterična ulja!

Pritom je vrlo važno i njihovo sinergijsko djelovanje – baš kao što aromaterapijom djelujemo na cijeli organizam, primjenom eteričnih ulja u kućanstvu stvaramo višestruki pozitivni učinak: uz onaj očiti, održavanje čistoće prostora, udisanjem eteričnih ulja jačamo imunološki sustav, reduciramo simptome stresa i poboljšavamo raspoloženje. Pritom ne oštećujemo ni kožu niti dišni sustav!

Vrlo je važno spomenuti i isplativnost i praktičnost ovakvih, domaćih sredstava za čišćenje, kao i činjenicu da izradom vlastitih proizvoda smanjujemo i gomilanje nepotrebnih ambalaža i pakiranja.

Svestranost djelovanja odražava se i na načinima upotrebe.

Najpoznatije i najčešće korištene sastojke za prirodno pranje vrlo vjerojatno već imate kod kuće: alkoholni ocat i soda bikarbona. Eliminiraju mikrobe, masnoće, mineralne naslage, plijesan, a u kombinaciji s eteričnim uljima daju uistinu odlična i mirisna sredstva za čišćenje.

Kod odabira eteričnih ulja za sredstva za čišćenje najbitniji je faktor njihovo antimikrobno i antiseptično djelovanje. Prvi izbor mnogih Aromara korisnica i korisnika je 100% prirodni sprej za dezinfekciju ELIXIR ST. ROCHA. ELIXIR ST. ROCHA spaja 14 najmoćnijih eteričnih ulja s potvrđenim antimikrobnim djelovanjem, a zahvaljujući svojoj svestranosti praktičan je i isplativ. Uz sprej, ELIXIR ST. ROCHA dostupan je i u obliku blenda, a koristiti ga možete u apsolutno svim prostorijama u kućanstvu. S obzirom na to da je primarna namjena spreja dezinfekcija ruku i tijela, djeluje njegujuće i neće oštetiti ni najosjetljiviju kožu.

Sprej ELIXIR ST. ROCHA koristite kao dezinfekcijski sprej za čišćenje cijelog kućanstva, a blend kao glavni sastojak vaših prirodnih sredstava za čišćenje. Na 300 ml vode dodajte 10 ml blenda i 2 žlice alkoholnog octa, dobro protresite – i eto, vaše višenamjensko sredstvo za čišćenje je spremno za upotrebu! Ovo sredstvo koristite za čišćenje radnih površina, sudopera, zidnih pločica.

Više o načinima upotrebe spreja i blenda za ELIXIR ST. ROCHA pročitajte ovdje.

Izvrstan su odabir i eterična ulja lavandina, čajevca, eukaliptusa, paprene metvice, te citrusna eterična ulja – grejp, naranča, limun. Neka od ovih eteričnih ulja, kao i blend ELIXIR ST. ROCHA, okuplja Aromara set HOME – namjenska paleta eteričnih ulja za čišćenje doma.

 

Upotreba eteričnih ulja za čišći dom: praktični savjeti

 1. PROČIŠĆAVANJE ZRAKA

Najrašireniji način upotrebe eteričnih ulja je njihovo korištenje u difuzeru ili aroma svjetiljci.

Eterična ulja prostor ispunjavaju svojim ugodnim mirisom. Međutim, njihovo se dezodorirajuće djelovanje ne svodi samo na prekrivanje loših mirisa. Eterična ulja s antibakterijskim djelovanjem eliminiraju bakterije odgovorne za raspadanje, gnjiljenje, a time i loše mirise. Pritom, molekule eteričnih ulja raspršene u zraku povoljno djeluju na naše raspoloženje, razinu stresa i zdravlje.

Prilikom odabira eteričnog ulja za korištenje u aroma svjetiljci ili difuzeru vodite se vlastitim ukusom i željama.

Naša preporuka: ELIXIR ST. ROCHA (za prostore u kojima boravi više ljudi, poput ureda, škola vrtića, te za prostore u kojima je veća mogućnost zaraze, poput liječničkih ordinacija i čekaonica); blend KAMILICA U LAVANDINU za smirenje i opuštanje, eterična ulja NARANČA, KLINČIĆ, MANDARINA za poticanje dobrog raspoloženja.

 1. MIRIS ZA ORMARE, LADICE

Odbijte moljce i druge nametnike, a pritom osigurajte svježinu i ugodan miris odjeće ili posteljine. U ormare stavite vatice na koje ste nakapali do 6 kapi eteričnog ulja. Povremeno ponovno nakapajte eterično ulje na vaticu kako ne bi u potpunosti ishlapilo.

Naša preporuka: klasici su klasici s razlogom, stoga se s odjećom i ormarima najbolje slažu eterična ulja LAVANDA i LAVANDIN GROSSO, međutim, kao i uvijek, ulogu pri odabiru igrat će i vaš osobni ukus.

 1. MIRISNO USISAVANJE

Suzbijte neugodne mirise koji se neizbježno šire iz usisivača! Prije početka usisavanja na komadić vate ili papirnate maramice nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja, a zatim usisajte mirisnu kuglicu. Iz usisivača će se tijekom usisavanja širiti ugodan miris! Ponavljajte prilikom svakog usisavanja.

Naša preporuka: eterično ulje PAPRENA METVICA osvježava i dezodorira, a MANDARINA dosadni posao usisavanja čini malo podnošljivijim.

 1. OBUĆA

Ormarić s obućom ne mora biti izvor neugodnih mirisa. Opet se poslužite trikom s vaticom i eteričnim uljima – nakapajte nekoliko kapi na komadić vatice i umetnite u cipele.

Pazite da eterična ulja ne kapate direktno na obuću kako ne bi ostavila trag.

Naša preporuka: eterično ulje KLINČIĆ ili EUKALIPTUS pružit će svježinu, djelovati antibakterijski i suzbiti loše mirise.

 1. DASKE ZA REZANJE, NOŽEVI I KUHINJSKI PRIBOR

Dobro je poznato kako su kuhinje pravi rasadnici potencijalnih zdravstvenih rizika. Neke elemente, poput noževa i drvenih dasaka za rezanje, ne možemo stavljati u perilicu suđa kako se ne bi oštetili ili uništili. Imate li često dojam kako ih ‘običnim’ pranjem ne možete očistiti? Iskoristite sprej ELIXIR ST. ROCHA! Temeljito posprejajte, prebrišite vlažnom krpom!

 1. DEZINFEKCIJA KANTE ZA SMEĆE

Posprejajte kantu za smeće sprejem ELIXIR ST. ROCHA! Suzbit će neugodne mirise, djelovati snažno antimikrobno i pomoći pri kontroli ovog uvijek rizičnog i nezgodnog dijela kuhinje.

 1. DODATAK PRI PRANJU HLADNJAKA

Kao završni korak pri pranju hladnjaka kapnite nekoliko kapi citrusnog eteričnog ulja na krpicu i prebrišite unutrašnjost hladnjaka.

 1. LOVOR PROTIV ŽITNIH MOLJACA

Ako u kuhinji ili ostavi imate veće količine brašna ili zobenih pahuljica, vrijedi ih osigurati od pojave moljaca. Na vaticu ili izravno na policu oko namirnica kapnite nekoliko kapi eteričnog ulja lovora ili atlaskog cedra.

 1. PRIRODNO ČIŠĆENJE U KUPAONICI

Kupaonice, nerijetko bez prozora i adekvatne ventilacije, često su pravi rasadnici bakterija, prljavštine i prašine. Prisutnost vode također otežava stvar i pogoduje nastanku gljivica. Očistite kadu i fuge između pločica jednostavnom pastom od sode bikarbone i eteričnog ulja LIMUN ili blenda ELIXIR ST. ROCHA. Pomiješajte sodu bikarbonu s onolikom količinom vode koja je dovoljna da se stvori pasta. Nakapajte do 50 kapi eteričnog ulja ili blenda i nanesite na fuge i kutove kade. Ostavite desetak minuta da djeluje, a zatim pažljivo izribajte četkicom. Fuge će biti kao nove!

Prilikom čišćenja kupaonice često zanemarujemo kupaonske zastore, koji su nerijetko izvor bakterija i plijesni. Posprejajte ih sprejem ELIXIR ST. ROCHA i temeljito prebrišite!

 1. AMBIJENTALNI SPREJ ZA KUPAONICU

Sintetički mirisi za kupaonicu možda prikrivaju neugodne mirise, ali pritom nanose štetu našim plućima. Odaberite jednostavan i neškodljiv prirodan ambijentalan sprej: u sprej bočicu od dodajte vodu i eterična ulja (50 kapi eteričnog ulja na 50 ml vode). Protresite prije svake upotrebe!

 1. MIRISNI TEPISI

Čišćenje tepiha nije nešto čime se možemo ili želimo baviti svakih par tjedana, pa ipak, tepisi vrlo brzo upijaju neugodne mirise. Još ako k tome imate i kućnog ljubimca koji boravi u stanu… Osvježite i pročistite tepih jednostavnim prirodnim praškom: u posudu stavite 50ak grama sode bikarbone i dodajte do 30 kapi eteričnog ulja ili blenda po izboru. Dobro promiješajte, pa aromatičnom smjesom posipajte tepih. Utrljajte, zatim temeljito usišite.