Božić je vrijeme duboke duhovnosti, položene na stoljećima običaja i tradicije. Blagdan nam nosi snažnu poruku mira i novog početka nečeg nježnog, blagog, sakrivenog, s obećanjem da će narasti i razviti se u značajno i moćno, i da će izbaviti svijet.

To je i blagdan tjelesnosti, blagdan jela ugodnih za nepce, jela koja se po istom receptu rade generacijama i tako pamte i njihov se miris i okus prenose iz djetinjstva u zrelo doba i za mnoge predstavlja utočište topline i sigurnosti. Ali u božićno vrijeme i raspoloženje duboko je utkana i priča o mirisima.

 

MIRA I TAMJAN

U vrijeme blagdana propliće se priča o Tri sveta kralja ili Tri Maga koji su tek rođenom Isusu, novom dugo najavljivanom kralju, iscjelitelju čovječanstva, iz velikih daljina, slijedeći bliješteću zvijezdu repaticu, donijeli najvrijednije poklone.

Zlato simbolizira zemaljsko blagostanje, bogatstvo i moć. To je poklon Kralju.

Tamjan je mirisna smola koju luči ranjeno drvo da bi zacijelilo rane na površini svoje kore, kao simbol dugovječnosti i zemaljskog iscjeljenja.

Mira, također smola ranjenog drveta oskudnih krajolika, svojim čudesnim mirisom simbolizira duhovno iscjeljenje i cjelovitost. Od pamtivijeka jekorištena u svetim uljima.

I tamjan i mira prerađuju se u eterična ulja, iz smole u gustu i mirisnu tekućinu istovremeno mističnog i objektivnog ljekovitog djelovanja. Njihova primjena u difuzeru donijeti će harmoniju, mir i svečanost u prostor i među ljude. Pritom će i tamjan i mira djelovati snažno antiseptično. O tom njihovom djelovanju govori njihova tisućljetna primjena u hramovima i crkvama, među masama ljudi, gdje se koriste za pročišćavanje zraka, kako se ne bi širile bolesti, kao i za postizanje viših duhovnih iskustava.

Biblija spominje 33 aromatične biljke na 1035 mjesta u svome tekstu[1]. Među njima su sandal, borovica, kora cimeta, mirta, čempres, menta, bor, smilje, lovor.

Eterično ulje ruže jedno je od najprivlačnijih ulja a njegov je miris dubok, snažan, opojno balzamičan. Proteže se kroz povijest a vrijednost mu je bliska vrijednosti zlata. U kršćanskoj tradiciji ono je sveto ulje Bogorodice. Pruža posebna ljekovita svojstva za psihu i emocije, što je u današnje vrijeme mnogima toliko potrebna podrška. U nekim stručnim krugovima pripisuje mu se frekvencija od 320 MHz, što se smatra najvišom frekvencijom među eteričnim uljima. To ga i svrstava u najjača iscjeliteljska ulja.

Možemo sami napraviti „sveto ulje“ od eteričnih ulja tamjana, mire, ruže i cedra (ili čempresa). U maslinovom ulju ili ulju badema ova će mirisna mješavina nanesena na pleksus, na bilo, iza uha ili na čelo, nakon nekoliko udisaja donijeti mir i prihvaćanje. Posebno se preporuča u teškim životnim razdobljima. Nanese li se uznemirenom bolesniku uz nježne umirujuće riječi i u atmosferi ljubavi i prihvaćanja, svi će osjetiti olakšanje i veći mir.

WINTER – MIRIS ZIME 

Za osobe koje nemaju namjeru ulaziti u tajne aromaterapije i kombinacije eteričnih ulja, postoje gotovi blendovi namijenjeni posebnim situacijama. Najjednostavniji način korištenja i oplemenjivanja prostora je putem difuzera. Tako se čestice eteričnih ulja šire prostorom i zapravo unose prirodu u naš dom ili ured. Svako ulje je plemenito za emocije, stvara ugođaj topline i mira a posredno djeluje na raspoloženje i opuštenost. Bonus je njihov utjecaj na pročišćenje zraka koji udišemo, jačanje imuniteta i pokretanje detoxa.

Prigodno možemo koristiti aroma blend WINTER za mirisnu animaciju poklona, ukrasa, posteljine, odjeće…. Kako? Tako da predmete koje želimo namirisati stavimo u vrećicu i ubacimo blaznicu ili papirnatu maramicu natopljenu blendom WINTER. (Pripazimo da eterična ulja ne dođu u dodir s bojama i osjetljivim materijalima.) Ostavimo preko noći i ujutro će naši ukrasi, mašne, pokloni… širiti topli miris blagdana.

CIMET, KLINČIĆ, PAPAR

Božićno vrijeme je ujedno i vrijeme začina. Malo je poznato da upravo začinske biljke imaju snažno djelovanje na imunitet i protiv zločestih mirkorganizama. Sve one postoje i u obliku eteričnih ulja, što omogućuje jednostavniju primjenu. Zato korištenje prekrasnog cimeta, opojnog klinčića i veselog ulja crnog papra donosi nekoliko blagodati u naš život. A sve u radosnoj i opojnoj atmosferi.

Želim vam sretan i mirisan Božić!

Mara Doljak, mag.pharm.

Direktorica i osnivačica, Aromara

[1] Dr. David Stewart – Healing Oils of the Bible