Sretan Božić!

Koliko puta smo ponovili ili primili ovu poruku? Koja je slojevita poruka sadržana u toj lijepoj čestitki i želji?

Samo rođenje Isusovo simbolizira mogućnost novoga i svježeg u našem životu. Nečeg sasvim drugačijeg, boljeg, svetog, nevinog.

Isus se rodio u vrijeme kad se količina svjetlosti povećava, svakim danom priroda nam pruža sve više i više svjetlosti, produljujući dan sve do sredine ljeta. On je simbolički donosilac svjetlosti i jasnoće.

Isusu su iz dalekih krajeva doša sveta tri kralja noseći poklone. Pokloni su bili skromni, svaki kralj je donio samo po jednu pomno odabranu stvar. Kad novorođenom budućem božanstvu donose samo po jednu čistu tvar, onda pretpostavimo koja je neprocjenjiva stvarna i simbolička vrijednost te tvari kao i poruke koju ona nosi za buduća pokoljenja.

Zlato je jasno. U to vrijeme najskuplja i najvrijednija tvar na Zemlji. Simbol čistoće i bogatstva koje objedinjuje zemaljsko i nebesko, materijalno i duhovno. Blještavo, dragocjeno i teško za naći.

Tamjan je dragocjena smola, koja se stvara u boli drveta nakon što mu se oguli kora. Drvo tamjanovca plače bijele suze koje se na zraku stvrdnu i stvaraju smolu tamjana. Simbolizira čistoću, svetost i cjelovitost. Njegova sveobuhvatna iscjeliteljska moć najavljuje da je novorođena beba, mali Isus, veličanstveni budući iscjelitelj.

Mira začudno kao i tamjan nastaje žrtvom i boli drveta, smola kojom ono krvari nakon ozljede. Koristi se u liječenju svih razina, istjerivanju zlih sila, no i kao opojni tjelesni miris. Simbolizira svetost, iscjeljenje i erotičnost. Povezuje rođenje sa smrti. Koristi se u svim svetim pomazanjima.

Sveta tri kralja znala su neprocjenjivu važnost dolaska malog Isusa. Oni nam putem svojih poklona pričaju o svetosti i značaju tri čiste tvari koje nam pruža priroda, a koje simboliziraju zemaljsko, tjelesno i duhovno savršenstvo.

Pa tako, Sretan Vam Božić i neka svjetlost, mira, zlato i tamjan ispune vašu budućnost!

Mara Doljak, mag.pharm,, osnivačica i direktorica Aromare