Omiljena eterična ulja koristite sigurno i s veseljem!

 

Aromaterapija se u nekom obliku koristi otkad je ljudi, a podrška koju eterična ulja pružaju u svakodnevnom životu mnoge privlači ovoj komplementarnoj metodi održavanja zdravlja.

Danas su nam dostupne mnoge (često oprečne) informacije. Podataka o eteričnim uljima sve je više. Kako se snaći, kako uopće započeti svoje aromatično putovanje?

Prenosimo najbitnije informacije koje morate imati na umu prilikom odabira, korištenja i pohranjivanja eteričnih ulja!

 

1. Koristite samo kvalitetna eterična ulja.

Kvalitetna eterična ulja su 100% čista, 100% prirodna, te ih nećete naći na policama supermarketa, već u specijaliziranim trgovinama.

Npr. u Aromari! Aromara eterična ulja imaju i certifikat, koji jamči njihov sastav i kvalitetu. Kliknite ovdje i nabavite Aromara eterična ulja uz besplatnu dostavu!

 

2. Pri izradi mješavina ne koristite više od pet eteričnih ulja.

Profesionalni aromaterapeuti znat će izbalansirati više eteričnih ulja u sinergiju arome i djelovanja (npr. blend ELIXIR ST. ROCHA sastavljen je od čak 14 eteričnih ulja!), no pri izradi vlastitih mješavina za difuzer preporuča se osnovna misao vodilja – manje je više!

 

3. Pridržavajte se propisanih doza.

Na stranicama pojedinih eteričnih ulja na www.aromara.hr naći ćete popise načina upotrebe eteričnih ulja, kao i doze za pojedinu upotrebu. Pridržavajte se doza (i dalje vrijedi – manje je više!) kako biste na siguran način uživali u učinku odabranog eteričnog ulja!

 

4. Ne uzimajte eterična ulja oralno.

Različite škole unutar aromaterapije imaju različite stavove o duljoj oralnoj upotrebi eteričnih ulja. Aromara se priklanja engleskoj školi aromaterapije, fokusiranom na vanjsku primjenu eteričnih ulja, te vam nismo u poziciji preporučati kontinuiranu oralnu upotrebu.

 

5. Nikada ne nanosite na kožu nerazrijeđena eterična ulja.

Prije nanošenja eterična ulja uvijek pomiješajte s nekim nosačem/bazom. Nosač ili baza u ovom su slučaju bazna ulja – 100% prirodna hladno prešana Aromara bazna ulja koja omogućuju sigurnu dermalnu primjenu eteričnih ulja i upotpunjuju njihovo djelovanje. Bazna ulja birajte prema namjeni, tipu kože, ili vlastitom ukusu!

 

6. Prije prve aromaterapeutske aplikacije testirajte eterično ulje!

Kako biste izbjegli eventualnu reakciju kože i osigurali da iskustvo dermalne primjene eteričnih ulja bude ugodno, prije svake upotrebe obavezno napravite tzv. patch test. Na pregib lakta nakapajte mješavinu baznog i eteričnog ulja, te pričekajte desetak minuta. Ukoliko se tijekom tih desetak minuta javi crvenilo, peckanje, bilo kakva reakcija kože, preporučamo da eterično ulje zamijenite nekim drugim!

 

7. Imajte na umu kontraindikacije.

U trudnoći, kod djece, starijih osoba, kod izlaganja UV zrakama, kod alergija itd. rukovodite se uputama o sigurnoj primjeni aromaterapije i/ili konzultirajte iskusne aromaterapeute.

Iako su eterična ulja generalno sigurna i ugodna za upotrebu, ipak postoje određena ograničenja kojih se potrebno pridržavati kako bismo od njih dobili ono najbolje. Pratite upute za upotrebu dostupne na stranicama pojedinih eteričnih ulja na wwww.aromara.hr, a za sve dodatne informacije i upite javite nam se na prodaja@aromara.com ili putem naše Facebook stranice.

 

8. Koristite eterična ulja i mješavine čiji vam miris odgovara.

Eteričnih ulja ima mnogo – ako tražite neki određeni učinak, od mogućih eteričnih ulja odaberite ono čiji vam miris odgovara!

 

9. Čuvajte eterična ulja na mjestu koje je izvan dohvata djece.

Za sigurnu primjenu i zaštitu bočica od dječje znatiželje (također i za zaštitu djece od neželjenih učinaka), eterična ulja čuvajte izvan dohvata djece!

 

10. Pridržavajte se uputa o pravilnom čuvanju eteričnih ulja.

Eterična ulja pohranjuju se isključivo u bočice od tamnog stakla, na hladno, tamno i suho mjesto! Pridržavajte se ovih uputa, ali i roka trajanja navedenog na bočici!

Omiljena 100% prirodna eterična ulja s certifikatom naći ćete u Aromara webshopu – uz besplatnu dostavu unutar Hrvatske!

 

Deset aromaterapeutskih zapovijedi izvorno je objavljeno u knjizi A kao Aromaterapija autorice Slobodanke Poštić (Zagreb: Etera, 2005.).