Aromaterapija posjeduje tu čudesnu moć da pri udisanju putem živaca nađe put do skrivenih zaliha naših emocija. Svako će eterično ulje probuditi neku posebnu nijansu određene emocije. U veljači, kad mislimo na ljubav, darujemo ljubav, živimo ljubav, dišemo ljubav, izvrsno je vrijeme da osvijestimo koja eterična ulja u nama bude neku specifičnu nijansu ljubavi, pokreću osjećaje i snaže ih.

Uzmimo na primjer eterična ulja jasmina i ruže. Toliko različita ulja, a opet tako moćna i ljubavna!
Ruža, bogata i intenzivna, snažna, čak i u vrlo maloj količini uvesti će nas u svijet bezuvjetne ljubavi. To je svijet u kojem prihvaćamo svakoga koliko god kompleksan bio, svijet blaženstva i mira. Ružu često nazivamo kraljicom eteričnih ulja.

S druge strane, tu je jasmin, čudesni kralj aromaterapije, kralj egzotičnih mirisa. Čuvena je priča o kraljici Kleopatri, koja je u očekivanju ljubavnog susreta natopila jedra svoje lađe jasminom! On budi čula na jedan sasvim drugačiji način, divno i opojno razvija našu erotiku, razbuđuje strasti. Uči nas radosnoj i neobuzdanoj ljubavi.

Ilang-ilang je eterično ulje dobiveno iz nježnog bijelo-žućkastog tropskog cvijeta. Miris tog cvijeta nedvojbeno budi nježan erotski doživljaj u muškaraca i u žena. U krajevima u kojima je ilang-ilang udomaćen djevojke ga nose kao ukras u kosi ili u opojnim vijencima kao bogate ogrlice i njime se posipaju postelje mladenaca za prvu bračnu noć. Već vam je jasno njegovo suptilno djelovanje na buđenje mladalačke ženstvenosti, kao i obostranog erotskog doživljaja.

Na suprotnoj je strani geranij. Voljen i prisutan u bezbrojnim parfemima za žene, naglašava ženstvenost i brine se o ravnoteži hormona u žene. On je više usmjeren na zrelije žene i one koje su ludu zaljubljenost i prvu erotiku zamijenile zrelijom i stabilnom ljubavi.

Ova eterična ulja uvijek je dobro koristiti u difuzeru, jer baš udisanje nježnih količina tih mirisa prirode ima djelovanje na hormone i na psihu. A oboje nam je važno u doživljaju ljubavi i zaljubljenosti!
Ne zaboravimo čudesnu moć msasaže. Razmjena nježnih dodira među partnerima uz podršku njegujućeg ulja koje u sebi sadrži neko od navedenih eteričnih ulja, uz jasnu namjeru ljubavnog dozivljaja i stvaranja ugođaja, moze ovo Valentinovo učiniti nezaboravnim.
Pokoja kap erotičnih ulja iza uha, na sljepoočice ili na bilo stvoriti će auru privlačnosti oko nas. Muškarci za tu svrhu mogu koristiti sandal, papar ili pačuli.
Istina je da je zaljubljenost stvar inspiracije i sreće, ali malo podrške i vješta znanja o eteričnim uljima može donijeti baš onaj pomak koji nam je potreban.

 

Mara Doljak, mag.pharm.

Osnivačica i direktorica, Aromara