Eterično ulje klasaste metvice (lat. Mentha spicata, eng. Spearmint) tradicionalna medicina i aromaterapija poznaju kao nježno i blago ulje s blagotvornim djelovanjem na zdravlje probavnog sustava i usne šupljine. U nastavku teksta doznajte više o samoj biljci, eteričnom ulju te zašto je vrijedan dodatak vašoj aroma kolekciji!

 

OD STARE GRČKE DO SUVREMENOG DOBA, OD VRTA DO DIFUZERA

Klasasta metvica smatra se najstarijom biljkom iz obitelji metvica. Ova trajnica najbolje uspijeva u umjerenim klimama Europe i Azije. Karakteriziraju je šiljasti listovi i cvjetići bijele, svijetlo ružičaste ili svijetlo ljubičaste boje. Uspijeva na izravnom suncu ili u potpunom hladu, ali najviše voli djelomičnu izloženost svjetlosti. Za proizvodnju eteričnog ulja koriste se biljke na početku cvata, a ulje se dobiva parnom destilacijom prosušenih listova i procvjetalih vrhova biljke.

Samu biljku i eterično ulje koje se od nje dobiva karakterizira slatkast osvježavajući miris.

Miris i okus klasaste metvice većini nas je poznat iz sredstava za njegu i čišćenje zubi i usne šupljine. Naime, klasasta metvica se najčešće koristi kao aroma u sredstvima za oralnu higijenu, ali i slatkišima i žvakaćim gumama.

Tradicionalna medicina klasastu metvicu poznaje kao sredstvo za smirivanje želuca i probavnog sustava, a na sličan se način koristi i u ajurvedi.

Stari Grci klasastu su metvicu poznavali kao afrodizijak. Također su je koristili za aromatiziranje kupki, tretiranje seksualno prenosivih bolesti, oporavak glasa i tretiranje štucavice. Liječnici i botaničari poput Plinija prepisivali su klasastu metvicu za oporavak i revitalizaciju tijela. Upotreba se s vremenom proširila i na druge dijelove Europe, gdje je klasasta metvica postala poznata kao prirodni lijek za mučninu, povraćanje, probleme dišnog sustava.

 

SASTAV

Usporedimo li sastav eteričnog ulja klasaste metvice s onim paprene metvice, ustanovit ćemo kako je paprena metvica bogatija mentolom. Zahvaljujući manjoj količini mentola, klasasta metvica je blaža i manje nadražuje. Ovo eterično ulje izvrsno je za primjenu kod djece, starijih osoba i osoba s osjetljivijom kožom ili dišnim sustavom.

Glavne sastavnice eteričnog ulja klasaste metvice su karvon, limonen, 1,8-cineol i β-mircen.

Sastavnice djeluju relaksirajuće, ekspektorirajuće, karminativn, diuretički, antioksidativno, protuupalno, antifungalno, stimulirajuće, analgetički, antibakterijski, protuvirusno.

 

U smislu mirisnih nota, eterično ulje klasaste metvice spada u gornje/srednje mirisne note.

Eterično ulje klasaste metvice izvrsno se kombinira s eteričnim uljima paprene metvice, ružmarina, bosiljka, lovora, naranče i lavande. U prenesenom smislu, ovo eterično ulje olakšava kretanje prema novim, svježim idejama i mislima.

 

KADA KORISTITI ETERIČNO ULJE KLASASTE METVICE?

Aromaterapija ovo eterično ulje poznaje kao izvrstan prirodni sastojak za niz tegoba i indikacija. Zahvaljujući visokoj razini karvona, sastavnice koja prirodno doprinosi zaustavljanju mišićnih kontrakcija u probavnom traktu, ovo eterično ulje vrlo je korisno pri tretiranju probavnih smetnji (mučnine, nadutosti).

Koristi se i za ublažavanje začepljenosti, kod psihičkog i fizičkog umora, bezvoljnosti, emocionalne preopterećenosti.

Eterično ulje klasaste metvice također izvrsno neutralizira neugodne mirise i izrazito je ugodno za mirisnu animaciju svih vrsta prostora – od doma do ureda i javnih prostorija.

Sladak, osvježavajući miris osnažuje i uravnotežuje, stoga je ovo eterično ulje izvrsno za poboljšanje koncentracije i osjećaja blagostanja.

 

DERMALNA UPOTREBA

Za razliku od eteričnog ulja paprene metvice, eterično ulje klasaste metvice indicirano je i za dermalnu upotrebu. Lagani osjećaj hlađenja, antioksidativno i antibakterijsko djelovanje čine ga dobrodošlim sastojkom u preparatima za njegu kože.

Koristi za tretiranje nadražene kože, svrbeža i upalnih stanja. Hladi, nježno čisti pore i djeluje antibakterijski, čime doprinosi bržem oporavku nadražene kože.

BITNO: kao i sva druga eterična ulja, eterično ulje klasaste metvice nužno je pomiješati s baznim uljem prije nanošenja na kožu!

Za dermalnu upotrebu eterično ulje klasaste metvice najbolje se kombinira s baznim uljima badema, sjemenki grožđa, noćurka. Ovakvu kombinaciju koristite za ublažavanje menstrualnih bolova, mišićnih spazama, itd.

 

INHALACIJA

Udišite eterično ulje klasaste metvice! Posebno je dobro za osjetljive osobe koje ne reagiraju dobro na oštriji miris paprene metvice.

Nazalni receptori ovaj miris interpretiraju kao opuštajući, stoga udisanjem ovog eteričnog ulja tijelu šaljemo informaciju da se opusti i rastereti. Slično djeluje i na um. Preporuča se kao mirisna pratnja kod učenja, rada, zadataka koji zahtijevaju budnost i koncentraciju.

 

OSVJEŽAVAJUĆE ČIŠĆENJE

Zahvaljujući antibakterijskom djelovanju i izrazito ugodnom mirisu, eterično ulje klasaste metvice možete koristiti i za čišćenje kućanstva! Dapače – ugodan i blagotvoran miris ovog eteričnog ulja doprinijet će ugodnosti čitavog procesa čišćenja, a za sobom ostaviti ugodnu osvježavajuću atmosferu. Kombinirajte s alkoholnim octom, sodom bikarbonom ili običnom vodom u sprejeve i paste za čišćenje.

 

RECEPTURE

Za kraj, uživajte u dvije krasne recepture u kojima eterično ulje klasaste metvice dokazuje svoje djelovanje i potencijal!

 

PASTA ZA ZUBE

2 žlice zelene gline

2 žlice kokosovog ulja

3 kapi eteričnog ulja klasaste metvice

2 kapi eteričnog ulja kadulje

 

Sve sastojke dobro izmiješati i čuvati u tamnoj staklenoj posudici.

 

OSVJEŽAVAJUĆI SPREJ

100 ml destilirane vode

5-6 kapi eteričnog ulja klasaste metvice

2 kapi eteričnog ulja licee

 

Sve sastojke staviti u tamnu staklenu bočicu sa sprej nastavkom. Protresti prije svake upotrebe. Koristiti kao body mist za osvježenje. Uživajte!

 

100% čisto i prirodno eterično ulje klasaste metvice možete kupiti u Aromara webshopu.