Trenutna situacija zahtijeva oprez i distancu (u najdoslovnijem smislu te riječi), ali istovremeno nas uči koliko je bitno pristupiti sebi i drugima sa puno ljubavi i blagosti.

A čitav pristup možemo definirati kao…

Jedi (dobro), moli (predano) i voli (pametno i svjesno).

Jedi…

…ne previše.

…svježu hranu.

…šarenu hranu.

…manje ugljikohidrata.

…manje šećera.

…manje mliječnih proizvoda.

…do 18 sati.

 

Pij puno vode i/li blagih, biljnih čajeva. Uzimaj probiotike u kapsulama. Oni će doprinijeti zdravlju probavnog sustava, a to ima izravan utjecaj na tvoj imunološki sustav i općenito blagostanje.

Uzimaj vitamin C! Ovaj je vitamin toliko važan da je proučavanje njegovih svojstava dr. Paulingu donijelo Nobelovu nagradu.

Tijekom zime uzimaj vitamin D. Tijelu je potreban, a tijekom hladnijeg dijela godine ne dobiva ga dovoljno zbog manjka sunca.

Svaki si tjedan priušti masažu ili automasažu kvalitetnim, prirodnim uljem za njegu tijela. (Auto)masaža poboljšava protok krvi i limfe i kožu čini mekšom i zdravijom.

Bavi se nekom vrstom fizičke aktivnosti. Bilo da je riječ o fitnessu, pilatesu, istezanju ili planinarenju, sam pokret također aktivira cirkulaciju krvi i limfe i doprinosi čišćenju organizma. Detoksicirano tijelo je zdravo tijelo, u kojem su svi biološki procesi uredni.

 

Moli…

Naše je zdravlje povezano s našom sposobnošću da živimo u uravnoteženom stanju uma. Ako osjećamo strah ili ljutnju, u našem se tijelu oslobađaju velike količine hormona stresa, što direktno utječe na naš imunološki sustav. Stoga održavanje i čuvanje vlastitog mira i prihvaćanje situacija koje život stavlja pred nas itekako utječe na naše blagostanje i zdravlje. Znači kako u ratu protiv virusa oni gotovo i nemaju mogućnost pobijediti – naša je zaštitna ”vojska” spremna i snažna.

Njegujući smirujuće misli otvaramo prostor za djelovanje vlastitim obrambenim mehanizmima. Vlastiti mir možemo naći kroz molitvu, meditaciju, duge šetnje prirodom, provodeći vrijeme s obitelji i prijateljima, kroz smijeh i prisutnost.

 

Voli…

Ljubav zacjeljuje. Možemo usmjeriti vlastite misli prema onome što nas čini boljima, njegovati konstruktivne misli, drugima, a i sebi, pristupati uz suosjećanje i razumijevanje.

Imamo priliku doprinijeti tome da trenutna situacija, koliko god se zastrašujuća i opasna činila, ne bude prožeta panikom i sumnjom. Iskoristimo je!