Ove se godine obilježava Jubilarna godina svetog Jakova – godina od posebnog značaja za hodočasničko odredište Santiago de Compostela, ali i za vjernike diljem svijeta. U nastavku saznajte više o običaju i svetoj godini!

Što to znači – Sveta Godina?

Godinu kada imendan svetog Jakova pada na nedjelju katedrala svetog Jakova u gradu Santiago de Compostela proglašava svetom ili jubilarnom godinom.

Dan svetog Jakova obilježava se 25. srpnja. To je dan kada se slave njegova mučenička smrt i ponovno rođenje u raju. Intervali između jubilarnih godina su 5, 6 ili 11 godina. Nedavne jubilarne godine bile su: 1982., 1993., 1999., 2004. i 2010. Ova, 2021. godina također je Sveta godina, a zatim nje tek 2027. i 2032. To su godine kada u Santiago stiže daleko veći broj hodočasnika nego inače.

Kako je sve počelo?

Camino de Santiago spominje se prvi puta u 9. stoljeću. Naziva se putem svetog Jakova i ističe se kao jedna od najznačajnih kršćanskih hodočasničkih ruta u povijesti. Tijekom više od 1000 godina bezbroj je hodočasnika koji su prošli taj put u Santiago de Compostela. Porijeklo tradicije jubilarnih godina potječe iz 1122. godine.  Pokrenuo ga je Papa Calixtus II, a kasnije potvrdio Papa Alexander u Buli „Regis aeterni“ 1179., potvrđujući trajno ponavljanje svete godine.

Zašto je Sveta godina toliko posebna?

U stoljeću se izreda 14 Svetih godina. U velebnoj Katedrali svetog Jakova, cilju bezbrojnih hodočasnika koja ima neizbježno veliki broj vrata, postoje jedna posebna vrata. Ime im je „Puerta del Perdon“ ili „Vrata oprosta“. Vode na Plaza Quintana. Ta su teška metalna vrata, ukrašena bogatim reljefima, uvijek zatvorena – osim tijekom svete godine. Tijekom svete godine hodočasnik može dobiti potpuni oprost grijeha kada prođe kroz ta vrata.

Prema učenjima Katoličke crkve, nakon ispovijedi i kajanja ostaje još djelomični dug koji se otplaćuje u čistilištu. Potpuni Jubilarni oprost pruža vjerniku oprost svih grijeha, pod uvjetom da se hodočasnk ispovijedio i primio pričest. Potpuni oprost ili Jubilee može se ostvariti i za drugu osobu, kao i za preminulu osobu.

Kako ostvariti Jubilee?

Ostvarenje Jubileja je postizanje potpunog oprosta grijeha koje pruža Crkva. Tijekom cijele svete godine vjernici mogu postići potpuni oprost bilo kojeg dana. Da bi to postigli, vjernici moraju ispuniti neke uvjete koje je postavila Crkva: posjet Katedrali Svetog Jakova, molitvu uz sarkofag svetog Jakova te primanje sakramenata ispovjedi i pričesti. Ranije su takav potpuni oprost mogli postići samo oni koji su hodočastili do Rima ili Jeruzalema. Za postizanje Jubileeja nije potrebno pješačiti Put svetog Jakova. Dovoljno je stići u katedralu bilo kojim prijevozom.

Od davnih vremena jakobinska je sveta godina bila ona kada je imendan svetog Jakova u nedjelju. Prethodna je sveta godina bila unatrag 11 godina. No, u ovo vrijeme, po drugi put u devet stoljeća sveta će se godina slaviti tijekom dvije godine 2021. i 2022. To zahvaljujemo službenom dekretu Pape Franje u Rimu, koji je prihvatio zamolbu grada Santiago de Compostela, zbog otežavajućih okolnosti koje nam je nametnula pandemija. Postoji nada da će kroz dvije godine biti više prilike za obnavljanje običaja i pravu proslavu.

Od posljednje svete godine napravljen je ogroman posao na obnovi dijelova katedrale, na samoj fasadi i u unutrašnjosti. Obnovljen je čuveni ”Portico de la Gloria” ili „Kapija slave“. Obimni poslovi završeni su kako bi Katedrala svetog Jakova ušla u svetu godinu, osvježena i blještava bez skela i vještih majstora.

Sveta Stolica je učestalo podržavala hodočašće u Santiago i samu svetu godinu tijekom stoljeća.

„Potičemo svako naše voljeno dijete neka slijedi put evanđeoske vjernosti, kršćanske autentičnosti i prosvijetljene nade koja je tijekom stoljeća vodila toliko mnogo duša u hram Compostele. (Pavao VI, 1971.).

„Dijelim s vama radost za vrijeme milosti i oprosta koje je Gospod odlučio pružiti još jednom svojoj voljenoj zajednici u Španjolskoj kao i svim kršćanima. Neka Jubilee bude za sve prilika stvarne obnove.“ (Ivan Pavao II, 1982).

„Pozivam hodočasnike da se obogate moćnim iskustvima vjere, milosti i bratstva koje susretnu na putu, da žive Put nadasve iznutra, dopustivši sebi neka ih izazove poziv koji Gospod upućuje svakome osobno. Tako će oni moći s radošću i sigurnošću izjaviti dok prolaze kroz Vrata oprosta: „Ja vjerujem!“ (Benedikt; 2010.)

Povodom ove Godine svetoga Jakova, koja je 31. prosinca otvorena u svetištu Santiago de Compostela, Papa Franjo je poručio: „Iziđimo iz sebe kako bismo se otvorili drugima!“ (Vatican News).

Najavljujući vjernicima taj jubilej, nadbiskup Santiaga de Compostela Julián Barrio Barrio govorio je o godini milosti i oprosta za sve koji će htjeti sudjelovati. „U ovoj, trećoj Svetoj godini svetoga Jakova u trećem tisućljeću kršćanstva, hrabro svjedočanstvo apostola svetoga Jakova prigoda je za ponovno otkrivanje životnosti vjere i poslanja, koju smo primili na krštenju“, napomenuo je nadbiskup.

„Da bismo krenuli na put, trebamo se prije svega osloboditi stvari koje nas opterećuju, budući da u životu ne hodamo sami. Povjeriti se svojim suputnicima bez sumnji i nepovjerenja pomaže nam prepoznati u drugomu dar koji nam Bog daje kako bi nas pratio na tom putu. Riječ je o tomu da iziđemo iz sebe kako bismo se sjedinili s drugima, kako bismo se uzajamno čekali i podupirali, dijeleći napore i uspjehe. Na kraju puta naći ćemo se s praznom naprtnjačom, napomenuo Papa, ali sa srcem punim iskustava oblikovanih u suprotnosti i u skladu sa životom druge naše braće i sestara koji dolaze iz drukčijih životnih i kulturnih sredina.“

Hodočasnika je papa Franjo opisao kao osobu koja je sposobna staviti se u Božje ruke, svjesna da je obećana domovina već prisutna u Kristu. „Tri geste koje hodočasnici ostvare kada stignu do Svetih vrata, podsjećaju na razlog putovanja. Prva je promatranje, u Trijemu slave, mirnoga pogleda Isusa, milosrdnoga suca, koji nas prima u svoj dom. Druga je zagrljaj koji do nas dolazi iz slike apostola Jakova koji nam pokazuje put vjere. Sudjelovanje na euharistijskom slavlju, odnosno treća gesta, poziva nas osjetiti da smo Božji narod pozvan podijeliti radost evanđelja“, istaknuo je papa Franjo.

Mara Doljak, autorica knjiga:

MOJ CAMINO, Šetnja u dubine sebe;

MOJ CAMINO 2, Što je to legendarno i čudesno na glavnoj ulici Europe? To samo srce može znati.

 

Izvori:

https://www.csj.org.uk/holy-years-2021-2022