Najveća čarolija eteričnih ulja je raznolikost njihove upotrebe i načina kako u njima možemo uživati. Jedan od najpopularnijih načina upotrebe eteričnih ulja je raspršivanjem u difuzeru.

U difuzer se mogu dodavati čista eterična ulja, ali i Aromara blendovi, mješavine 100% prirodnih eteričnih ulja. Pažljivim odabirom sastavnica i njihovih omjera za vas smo izradili blendove najrazličitijih mirisnih nota i djelovanja, za postizanje različitih učinaka i ugođaja u prostoru.

Ukoliko se, pak, želite poigrati i iskoristiti bezbrojne mogućnosti kombiniranja koje pružaju eterična ulja (njih 50+ u našem asortimanu!), za vas smo pripremili mali vodič kako bismo vam olakšali proces izrade vlastitog blenda!

  1. Razmislite o namjeni vašeg blenda.

Što vas je potaklo na izradu osobnog blenda? Želite li blend koji će vas umiriti kada ste pod stresom i nervozni, ili blend koji će vam pomoći da utonete u san? Je li vaš cilj stvoriti blend koji će vam pomoći da se fokusirate tijekom dugog radnog dana? Želite li u svom domu stvoriti osvježavajuću atmosferu i doprinijeti čistoći vašeg prostora, ili pak želite rekreirati aromu koja u vama budi sjećanja na ugodne uspomene? Kada odredite namjenu svog blenda, stvorili ste temelje na kojima ćete graditi svoj blend. Jasno definirana namjena vašeg blenda dat će vam ideju o vrsti eteričnih ulja za kojima ćete posegnuti.

  1. Istražite!

Sljedeći korak je odabir eteričnih ulja. Ulja koja će biti sastavnice vašeg blenda ovisit će o namjeni samog blenda. Ukoliko je jedina namjena vašeg blenda zadovoljiti vaš osjet mirisa i osigurati ugodnu atmosferu u vašem domu, sastav blenda činit će vaša omiljena ulja koja u vama izazivaju pozitivne emocije. No, izrađujete li blend s terapeutskom namjenom, koristite ulja koja će doprinijeti vašem cilju. Na stranicama Aromare možete pronaći rubriku Pretraživanje po indikacijama, gdje smo okupili više od 100 indikacija i proizvoda koje preporučamo za njihovo rješavanje, što će vam svakako olakšati odabir eteričnih ulja za blend.

Kako bi vaš blend mirisom bio što skladniji te u vašem prostoru ostao što duže, imajte na umu da se eterična ulja dijele prema različitim mirisnim notama. Ulja gornjih mirisnih nota karakterizirana su brzim hlapljenjem, što znači da će te ih osjetiti najintenzivnije ali i najkraće. U blendu ova eterična ulja raspoznajemo prva, a miris im je osvježavajući. Ulja srednjih mirisnih nota osjetit ćete jače nakon što ulja gornjih mirisnih nota evaporiraju. Ova eterična ulja predstavljaju „srce“ blenda. Ona naglašavaju ulja gornjih i donjih nota i daju karakter blendu. Ulja donjih mirisnih nota su temelj vašeg blenda, te su topla i dugotrajna. Na stranicama svih Aromara eteričnih ulja definirane su njihove mirisne note.

  1. Odaberite kvalitetna eterična ulja!

Kvalitetna eterična ulja osiguravaju ugodan miris vašeg blenda, ali i njegovu terapeutsku učinkovitost pri različitim načinima upotrebe. Sva Aromara eterična ulja su 100% prirodna eterična ulja visoke kvalitete, a za svako od naših ulja na webu možete pregledati i certifikat proizvoda koji svjedoči njihovoj kvaliteti.

  1. Poigrajte se s omjerima!

Ljepota izrade vlastitog blenda leži u činjenici da ga možete prilagoditi sebi i svojim potrebama. Povećajte koncentraciju omiljenog eteričnog ulja, smanjite koncentraciju ulja koje je preintenzivno za vaš ukus – odluka leži samo na vama. Igrajte se omjerima i recepturom sve dok niste sasvim zadovoljni ili čak oduševljeni. Svakako bilježite vaše kreativne recepture, jer će doći trenutak kada ćete pogoditi „pravi“ miris i poželjeti ga ponoviti. A tada želite imati zabilježene točne omjere!

Preporučamo da, ukoliko se već ne bavite aromaterapijom, vaš blend ima do pet sastavnica koncentracije po vašem izboru. Veći broj sastavnica zahtijeva finije balansiranje kako se ne bi stvorila mirisna ”buka”.

  1. Uživajte!

Kad stvorite svoj blend, vrijeme je za uživanje! Koristite ga u difuzeru ili autodifuzeru, ili nakapajte nekoliko kapi na maramicu za direktnu inhalaciju.