Trudnice čine ranjivu skupinu koja se, svjesna štetnosti komercijalnih sredstava za njegu i zdravlje, sve više okreće prirodnim rješenjima koja nudi aromaterapija. Eterična ulja i pripravci na bazi eteričnih ulja izrazito su vrijedna podrška tijekom trudnoće – bilo za ublažavanje fizičke nelagode i simptoma, ili pak za opuštanje.

U ovom tekstu saznajte kako na siguran način koristiti eterična ulja za podršku zdravlju tijekom trudnoće!

Od davnina koristimo bogatstvo i ljekovitost prirode kako bismo tretirali i olakšali različite tegobe. Ta se tradicija nastavila do današnjih dana, a znanost nudi sve više dokaza o djelotvornosti prirodnih sastojaka – posebno eteričnih ulja.

Holističko djelovanje eteričnih ulja, blagost i učinkovitost, a prije svega njihova prirodnost čine ih fenomenalnim alatom za podršku zdravlju, ublažavanje stresa i održavanje emocionalne ravnoteže, posebno u krhkom i izazovnom stanju trudnoće!

Kod upotrebe eteričnih ulja u trudnoći bitno je držati se preporuka za sigurnu upotrebu.

 

Koristite isključivo 100% prirodna i čista eterična ulja – Aromara eterična ulja

Bitno je, tijekom trudnoće i općenito, koristiti isključivo 100% čista, prirodna eterična ulja, npr. Aromara eterična ulja. Samo čista eterična ulja imaju ljekovita svojstva i djelovanje!

Prirodnost, sastav i kvalitetu Aromara eteričnih ulja potvrđuje dugogodišnje iskustvo i jamče certifikati. Certifikati su dostupni na Aromara webshopu na stranicama svakog eteričnog ulja.

 

Pažljivo birajte način primjene

Aromaterapiju primjenjujemo na različite načine, od aroma kupki i komprese do izrade preparata za njegu i zdravlje.

Najčešći načini primjene eteričnih ulja su udisanje i dermalna primjena, odnosno nanošenje na kožu, često putem masaže.

U trudnoći se kao najsigurniji način upotrebe eteričnih ulja preporuča udisanje. Dakle, upotreba eteričnih ulja u difuzeru, direktna inhalacija (kapanje eteričnih ulja na maramicu i udisanje), korištenje ambijentalnog spreja… ovakva upotreba eteričnih ulja osigurat će vam da na siguran način uživate u svim dobrobitima aromaterapije!

Primjena eteričnih ulja u aroma difuzeru najjednostavniji je i najpopularniji način primjene aromaterapije. Istovremeno osvježavate zrak u prostoriji u kojoj boravite, te na siguran i nenametljiv način osiguravate učinak eteričnih ulja na zdravlje i raspoloženje.

Kod ovakvog načina upotrebe slobodni ste koristiti bilo koje eterično ulje ili blend. Dapače, korisnicama preporučamo da prate vlastitu intuiciju i biraju eterična ulja koja im odgovaraju i stvaraju osjećaj ugode – jer aromaterapija bi i trebala služiti, između ostalog, jačanju tog osjećaja blagostanja i radosti.

Preporučamo vam da se kod dodavanja eteričnog ulja u difuzer držite nižeg broja kapi od uobičajenog. Dakle, počnite sa dodavanjem 2 – 4 kapi eteričnog ulja u difuzer (ovisno o veličini prostorije i načinu rada difuzera – možda će vam biti ugodnije podesiti difuzer na način rada s pauzama). Ipak, broj kapi nije ograničen – savjetujemo vam da stavite onoliko koliko vam je ugodno. Ukoliko želite, možete i kapnuti kap eteričnog ulja na maramicu i direktno udisati. Što se tiče blendova, vrijedi ista preporuka – svi su ok za upotrebu u difuzeru tijekom trudnoće, ali u manjim koncentracijama.

 

Dermalna primjena eteričnih ulja – pažljivo i ciljano

Dermalna primjena omogućava lokalizirano djelovanje te je vrlo učinkovita kod određenih stanja i tegoba. Eterična ulja uvijek se miješaju s baznim uljima i koriste štedljivo, u kapima! Ipak, u trudnoći se preporuča oprez sa dermalnom upotrebom određenih eteričnih ulja u većim koncentracijama – dakle, masaža i lokalno utrljavanje.

Prije dermalne upotrebe potrebno je provesti tzv. patch test! Na pregib lakta kapnite kap eteričnog ulja i pričekajte. Ukoliko kroz 5 – 10 minuta dođe do reakcije (crvenilo, iritacija, peckanje), odaberite drugo eterično ulje sličnog djelovanja. Preporuke prema djelovanju i indikacijama naći ćete ovdje.

Dozirana primjena prema uputama dostupnima na stranicama eteričnih ulja na Aromara webshopu doprinijet će vašem zdravlju i blagostanju tijekom i nakon trudnoće.

Eterična ulja koja se smatraju sigurnima za dermalnu upotrebu u trudnoći:  

 • Lavanda
 • Citrusi (naranča, mandarina, limun, bergamot, grejp, limeta)

Eterična ulja citrusa su fototoksična, stoga ih nemojte nanositi na kožu prije izlaganja sunčevoj svjetlosti ili odlasku u solarij.

 • Njemačka kamilica
 • Pačuli
 • Jasmin
 • Ilang ilang
 • Ruža
 • Geranij
 • Sandal
 • Neroli
 • Čajevac
 • Mažuran
 • Ružmarin
 • Eukaliptus

 

Tijekom trudnoće preporuča se izbjegavati dermalnu primjenu određenih eteričnih ulja, npr. eteričnih ulja emenagognog djelovanja ili onih s visokim udjelom tujona. Upotreba ovih eteričnih ulja može izazvati nelagodne simptome, poput mučnine ili glavobolje.

Tijekom trudnoće izbjegavajte dermalnu primjenu sljedećih eteričnih ulja:

 • Timijan
 • Tuja
 • Đumbir
 • Kadulja
 • Muškatni oraščić
 • Borovica
 • Paprena metvica
 • Cimet kora
 • Cimet list
 • Klinčić

 

Aromara proizvodi – najbolje od aromaterapije, spremno za primjenu

Za potpuno prirodnu podršku zdravlju i njegu tijekom trudnoće odaberite GYNO PRO, HEMO EX, CRNI KIM PLUS.

Ovi proizvodi stvoreni su iz potrebe da pružimo prirodno rješenje za učestale tegobe i boljke za koje suvremena farmakologija ne pruža adekvatan tretman. Posebno su važni za trudnice, koje su u rizičnim skupinama za ove tegobe.

 

GYNO PRO – Za intimnu njegu

GYNO PRO je već više od desetljeća miljenik Aromara publike. Ovaj 100% prirodni uljni sprej kombinira njegujuća eterična i bazna ulja u kombinaciju za svakodnevnu intimnu njegu. Svakodnevnom upotrebom GYNO PRO doprinosi osjećaju svježine, ublažava osjećaj nelagode, svrbež i peckanje, upotpunjuje vašu rutinu njege. GYNO PRO je jedinstven, ne samo zbog svoje prirodnosti i učinkovitosti, već i stoga što je dovoljno blag da ga mogu koristiti svi uzrasti, a prikladan je, naravno, i za trudnice i dojilje.

HEMO EX – Za svakodnevnu analnu njegu

Analna njega definitivno nije na popisu najpopularnijih tema za razgovor. Ipak, vrlo je važna, posebno tijekom trudnoće, kada se javlja pojačana osjetljivost i ranjivost ovog područja, sklonost upalama itd.

HEMO EX je namijenjen za svakodnevnu upotrebu, kao dopuna rutini njege. Ublažava svrbež i osjećaj nelagode, doprinosi čistoći i svježini analnog područja. Zahvaljujući blagim, prirodnim sastojcima prikladan je za upotrebu i kod najosjetljivijih skupina – starijih ljudi, djece i trudnica.

Koristite HEMO EX kako biste izbjegli osjećaj nelagode, ublažili peckanje i svrbež i doprinijeli osjećaju ugode i svježine!

CRNI KIM PLUS – Za podršku imunološkom sustavu

Ulje crnog kima čuveno je po djelovanju na čitav organizam, a posebno se ističe kao imunoregulator – regulira i podržava djelovanje imunološkog sustava. Tijekom trudnoće doprinosi otpornosti, zdravlju i blagostanju.

Koristite CRNI KIM PLUS kako biste se osjećali snažno, zdravo i spremno za izazove koje nosi trudnoća!

 

Svi Aromara proizvodi, 100% prirodna eterična ulja, hladno prešana bazna ulja i aroma blendovi dostupni su uz besplatnu dostavu unutar RH putem Aromara webshopa.