”Nije lako živjeti svoju istinu!”

Zvuči nelogično, kao i mnoge druge životne istine. No, o čemu se zapravo radi: od rođenja do zrele dobi uključeni smo u sustav koji nas usmjerava kako misliti, kako se ponašati, što činiti i koje izbore raditi.

Potrebna je velika odlučnost i predanost, očistiti se od nametnutih društvenih pravila koja su se kristalizirala stoljećima u svrhu nečije koristi i dobiti. Potrebna je ogromna hrabrost, pogledati u sebe i istražiti slojeve svoje osobne istine. A onda je potrebna nepregledna hrabrost kako bi se ta istina izrazila i živjela.

Jeste li se nekada upitali kako je bilo Picassu kad je nakon uspješnog školovanja na akademiji, počeo stvarati djela svima strana i pomalo ružna. Koja li je doza hrabrosti trebala kako bi opstao i nametnuo se svijetu! Kako je bilo Beatlesima kad su počeli nositi dugu kosu i nuditi pjesme drugačijih tekstova i muzičkih zakonitosti? Koja je snaga bila potrebna da izdrže i opstanu. Što je sve prošao Tesla u vrijeme kad su njegove ideje i projekti bili uvid u daleku budućnost? Koja je hrabrost i snaga trebala Steveu Jobsu da svijetu nametne novi oblik elektronske komunikacije? Što je prošao Gandhi kako bi pokazao svijetu da se može osvojiti sloboda bez sukoba? Što prolaze današnji roditelji koji djeci ne kupuju skupe igračke i brandove, već ih uče prirodi i poštovanju? Što prolaze gradske djevojke koje odbiju imitirati uzore iz modnih žurnala?

Što je ta duboka istina u vama koja vas straši, koja je različita od onoga što se od vas očekuje, koja čini da se naježite kad o njoj razmišljate? Potražite ju duboko u sebi i počnite ju snažiti i njegovati.

Nije lako živjeti svoju istinu, ali je neophodno za nas i za svijet!