Jeste li znali kako se u ljudskim ustima nalazi oko 50 milijardi bakterija? Njega usne šupljine kod mnogih se ljudi svodi na ono osnovno – pranje zubi, a zapravo bismo ovom dijelu tijela trebali posvećivati puno više pažnje. Nedostatna oralna higijena može, uz karijes, rezultirati i upalom desni te infekcijama koje u težim slučajevima mogu dovesti i do smrti. Zastrašujuće, zar ne?

Srećom, postoji niz malih i jednostavnih koraka koje možete uvesti u rutinu oralne higijene kako biste održali zdravlje usne šupljine i zubi, a pri ovome vam može pomoći i aromaterapija!

U nastavku teksta saznajte kako na prirodan način ublažiti ili spriječiti afte, halitozu, zubobolju i karijes i održati čistoću i svježinu usne šupljine!

 

Njega usne šupljine na 100% prirodan način

Eterična ulja sve su popularnija i prisutnija u svim sferama našeg života – od doma, osobne njege, do brige za zdravlje. Holistički pristup i 100% prirodni sastojci našli su svoju upotrebu i u njezi usne šupljine, prevenciji afti, ublažavanju zubobolje itd. Naučite kako primijeniti Aromara eterična i bazna ulja za podršku svakodnevnoj preventivnoj njezi usne šupljine, za poboljšanje i unaprjeđenje oralne higijene!

 

Eterična ulja za zdrave zube

Određena eterična ulja imaju snažna antibakterijska svojstva, djeluju osvježavajuće i doprinose ublažavanju bolova. Stoga nije nimalo čudno što su baš eterična ulja poput eukaliptusa, paprene metvice i klinčića najčešći sastojci komercijalnih proizvoda za pranje zubi i njegu usne šupljine.

Vodeći se mudrom mišlju kako je bolje ”spriječiti, nego liječiti”, u svoju rutinu oralne higijene uključite odabrana Aromara eterična ulja – za zdrave zube i desni i svjež dah!

 

Za preventivnu njegu usne šupljine izvrstan su izbor Aromara eterična ulja čajevca, eukaliptusa, geranija, klinčića, paprene metvice, mire i kadulje.

Eterična ulja paprene metvice i eukaliptusa s razlogom su važan sastojak proizvoda za njegu usne šupljine. Uz snažno antibakterijsko djelovanje, osvježavaju dah i razbuđuju. Eterično ulje paprene metvice također se koristi kao sastojak u pripravcima za tretiranje periodontitisa, gingivitisa i halitoze.

Eterično ulje klinčića tradicionalno se koristi kao prva pomoć za njegu bolnih zubi, a slično će djelovati i u slučaju afti. Djelotvorno je i protiv određenih bakterija otpornih na antibiotike, a važan je prirodni sastojak za njegu usne šupljine kod osoba koje nose zubne proteze.

Eterično ulje čajevca u aromaterapiji je poznato kao ‘rješenje za sve’ – zahvaljujući snažnom antimikrobnom i antiseptičnom djelovanju koristi se za ublažavanje čitavog niza tegoba. Eliminira bakterije i gljivice u usnoj šupljini i time doprinosi bržem zacjeljenju ranice u ustima. Djelotvorno je u prevenciji karijesa i afti. Slično djeluje i eterično ulje geranija.

Eterično ulje kadulje čuveni je (i nevjerojatno učinkovit!) tradicionalni tretman za afte, dok je eterično ulje mire zahvaljujući antimikrobnom i umirujućem djelovanju dobar dodatak pripravcima za njegu usne šupljine i tretman ranica i afti.

Bazna ulja kokosa i sezama ujedno su izvrsna baza za dodavanje gore navedenih eteričnih ulja.

 

Ajurvedska tehnika prisutna već tisućljećima – ‘oil pulling’

Ova drevna praksa ‘ispiranja’ usne šupljine baznim uljem kokosa ili sezama jednostavan je i iznimno učinkovit način za održavanje zdravlja zubi i desni. Bazna ulja kokosa i sezama čuveni su sastojci za njegu usne šupljine, a svojim antimikrobnim i njegujućim djelovanjem doprinijet će bržem zacijeljivanju ranica i afti.

Ujutro, odmah nakon buđenja, ispirite usta žlicom baznog ulja kokosa ili sezama. Grgljajte i mućkajte u ustima do 15 minuta, pazeći pritom da ne progutate ulje, a zatim ispljunite i operite zube kao i inače. Bazna ulja ‘povlače’ bakterije i druge mikroorganizme iz usne šupljine. Ova se tehnika posebno preporuča kod tegoba koje onemogućuju često ili žustro četkanje zubi, a pomaže i kod gingivitisa, krvarenja desni i halitoze. Pobornici ove tehnike navode i kako duljim, kontinuiranim prakticiranjem doprinosi bjelini zubi!

 

Prirodna pomoć kod halitoze

Halitoza, odnosno neugodan zadah, javlja se zbog djelovanja bakterija u usnoj šupljini. Temeljitom i ciljanom oralnom higijenom možete ublažiti i potpuno spriječiti neugodan zadah, a u tome vam mogu pomoći i eterična ulja.

Prije pranja zubi na četkicu kapnite jednu kap Aromara eteričnog ulja paprene metvice. Dodajte pastu za zube i normalno operite zube. Uz antibakterijsko djelovanje, eterično ulje paprene metvice nevjerojatno osvježava – i dah i um! Super za jutarnje buđenje.

 

Za sprječavanje neugodnog daha izradite vlastitu 100% prirodnu antibakterijsku vodicu za ispiranje usta!

Potrebno vam je:

125 ml tople destilirane vode ili hidrolata kadulje

5 kapi eteričnog ulja čajevca

5 kapi eteričnog ulja lavande

3 žličice morske soli

 

Sve sastojke dodajte u neprozirnu staklenu bočicu i dobro protresite. Koristite za ispiranje usne šupljine barem tri puta dnevno. Protresite prije svake upotrebe.

Za ispiranje usta možete koristiti i Aromara hidrolate kadulje, čajevca ili lavande.

 

Prirodna pomoć kod zubobolje

Bol u zubu, oko zuba ili u čeljusti pojava je koju tek rijetki sretnici potpuno izbjegnu u životu. Zubobolju najčešće uzrokuju karijes, oštećene plombe, osjetljivost na podražaje (prehladna ili prevruća hrana, slatko ili kiselo itd.), upale živaca, nedostatna oralna higijena, pa čak i nepažljivo četkanje zubi. Uz bol, mogu se javiti i otekline, a u težim slučajevima zubobolja može uzrokovati i glavobolje i povišenu tjelesnu temperaturu.

Rješenje za zubobolju vrlo je jednostavno – posjet stomatologu. Međutim, što kad na zubara morate čekati do jutra ili nekoliko dana? Ublažite bolove na prirodan način – aromaterapijom!

Eterično ulje klinčića poznat je kao prva pomoć za bolne zube. Kapnite kap ovog Aromara eteričnog ulja na pamučni štapić ili vaticu i prislonite na bolno mjesto na zubu. Eterično ulje klinčića djelotvorno ublažava osjećaj boli i otekline, te će vam pomoći da ‘preživite’ do odlaska zubaru. Ponavljajte nekoliko puta dnevno.

U slučaju bolnih ili natečenih desni koristite Aromara eterično ulje klinčića ili lavande. Na 50 ml baznog ulja kokosa dodajte do 20 kapi eteričnog ulja klinčića i 10 kapi eteričnog ulja lavande. Dobro promiješajte. Mješavinu pamučnim štapićem ili prstom nanosite na bolne desni. Nemojte gutati.

 

Prirodna pomoć kod afti

Afte – tako bezazlene, a tako bolne. Male ranice u ustima sklone su čestom i ponovnom javljanju, a mogu trajati i tjednima. Javljaju se na sluznici, jeziku, obrazima i unutarnjoj strani usana. Iako točan uzrok njihovog pojavljivanja nije poznat, vežemo ih uz stres, slabljenje imunološkog sustava, mehaničke ozljede unutrašnjosti usta. Mogu se javiti i kao alergijska reakcija na određenu namirnicu ili kao znak nedostatka vitamina C i B12, anemije ili poteškoća u probavnom sustavu. Afte se mogu pojaviti i kao reakcija na određene proizvode za njegu usne šupljine.

Eterična ulja mogu biti vrlo učinkovita pomoć u tretiranju afti. Eliminiraju bakterije prisutne u afti i usnoj šupljini općenito, ublažavaju osjećaj boli, upalu i crvenilo. Djeluju i na vanjske čimbenike koji doprinose stvaranju afti – doprinose uspostavljanju hormonske ravnoteže, ublažavaju simptome stresa i snaže imunološki sustav.

Ublažite osjećaj boli i nelagode – kombinirajte eterično ulje klinčića s baznim uljem kokosa.

Punu žlicu kokosovog ulja i 1 kap eteričnog ulja klinčića dodajte u kozmetičku posudicu. Natapkajte na aftu čistim prstom ili pamučnim štapićem do tri puta dnevno.

Oprez! Za navedenu upotrebu koristite samo 100% prirodna i čista Aromara eterična i bazna ulja. Nemojte piti eterična ulja, te se kod njihove upotrebe i doziranja pridržavajte uputa navedenih na www.aromara.hr na stranicama pojedinih eteričnih ulja.