Hiperpigmentacija je česta, većinom bezazlena pojava kod koje dijelovi kože poprimaju tamniju boju od okolne kože.

Tamne ”mrlje” zapravo su nakupine melanina. Ovaj pigment zadužen je za stvaranje normalne boje kože, a prekomjerna proizvodnja melanina u određenim dijelovima kože rezultira hiperpigmentacijom, odnosno, tamnim mrljama.

Postoje različiti oblici hiperpigmentacije, a najčešći su pigmentacijske mrlje, melasma (kloasma) i postupalna hiperpigmentacija.

Pigmentacijske mrlje javljaju se zbog pretjeranog izlaganja kože suncu. Najčešće se nalaze na dijelovima kože najizloženijima suncu, poput lica, vrata i ruku, a istraživanja su pokazala kako su im najskloniji ljudi svijetle puti iznad 40 godina. Ovaj oblik hiperpigmentacije često se brka s tzv. staračkim pjegama, koje nastaju kao rezultat prirodnog procesa starenja kože.

Melasma ili kloasma naziva se i ”maskom trudnoće” jer se često javlja kod trudnica. Vezana je uz hormonske promjene uzrokovane trudnoćom, kontracepcijskim pilulama i sl.

Postupalna hiperpigmentacija uzrokovana je vanjskim faktorima. Javlja se nakon zarastanja ožiljaka uzrokovanim aknama, kontaktnim dermatitisom, osipima itd.

UBLAŽITE HIPERPIGMENTACIJU NA PRIRODAN NAČIN!

Za vas smo pripremili recepturu za prirodni pripravak protiv tamnih mrlja na koži.

Sastojci:

Divlja ruža, bazno ulje EKO, 30 ml

Kokos, bazno ulje, 10 ml

Neven, macerat, 9 ml

Celer, eterično ulje, 15 kapi

Ruža u geraniju, blend, 15 kapi

Limun, eterično ulje, 10 kapi

Mrkva sjemenke, eterično ulje, 5 kapi

Lavanda, eterično ulje, 5 kapi

U čistu, tamnu staklenu bočicu dodajte sastojke. Čuvajte na tamnom, hladnom mjestu. Protresite prije svake upotrebe.

Koristite svakodnevno, navečer. Utapkajte na kožu, a posebnu pažnju obratite mjestima gdje želite postići reduciranje pigmenta.

Važno: preparat nanosite samo navečer. Sadrži eterično ulje limuna, koje je fototoksično.

 

PAŽLJIVO ODABRANI SASTOJCI

Bazno ulje divlje ruže i macerat nevena odlikuje snažno regenerativno djelovanje. Koriste se za tretiranje kožnih oštećenja i njegu kože. Bazno ulje kokosa bogato je antioksidansima, koji sprječavaju štetno djelovanje UV zraka na kožu.

Blend Ruža u geraniju ubrzava obnavljanje kože i pomaže pri bržem zarastanju ožiljaka,  ranica i kirurških rezova. Eterično ulje sjemenki mrkve jedno je od najboljih eteričnih ulja protiv hiperpigmentacije. Ovo eterično ulje potiče regeneraciju i stimulira rad jetre, zaslužne za detoksikaciju organizma i kože. Obiluje beta-karotenom, koji djeluje na uravnoteženje melanina u koži.

Eterična ulja limuna i celera sadrže limonen, sastavnicu koja prirodno posvjetljuje kožu i ujednačava ten, a antioksidativnim svojstvom doprinose zaštiti kože od štetnih UV zraka.

Eterično ulje lavande čuveno je po svojem protuupalnom, umirujućem djelovanju. Ubrzava regeneraciju kože, stoga je izvrstan izbor kod tretiranja postupalne hiperpigmentacije.

NARUČITE SASTOJKE

Ipak, najbitnije sredstvo za ublažavanje i sprječavanje hiperpigmentacije je – sredstvo za sunčanje!

Sunce je najveći ‘krivac’ za promjene boje i pigmenta, oštećenja i prebrzo starenje kože. Stoga je važno zaštititi kožu prilikom svakog izlaganja suncu, bez obzira na godišnje doba. Isprobajte 100% prirodne Aromara proizvode:

SUNSHINE, maslac za sunčanje

SUNSHINE, ulje za sunčanje

BUEN CAMINO, univerzalna pomada

 

Promjene pigmenta i diskoloracije kože mogu uzrokovati i drugi čimbenici – madeži, strije, solarna ili aktinična keratoza i rak kože – ali oni se ne smatraju oblicima hiperpigmentacije.

Ako vas zabrinjavaju postojeće tamne mrlje ili se javljaju nove mrlje koje izazivaju krvarenje, svrbež ili dolazi do promjene njihove veličine ili boje, odmah se obratite svom liječniku ili dermatologu.