Afte – tako bezazlene, a tako bolne. Male ranice u ustima sklone su čestom i ponovnom javljanju, a mogu trajati i tjednima. Iako naporne, afte nisu opasne. Ipak, predstavljaju signal tijela kako nešto nije u redu, te ih ne treba ignorirati.

Afte se javljaju na sluznici, jeziku, obrazima i unutarnjoj strani usana. Iako točan uzrok njihovog pojavljivanja nije poznat, vežemo ih uz stres, slabljenje imunološkog sustava, mehaničke ozljede unutrašnjosti usta. Mogu se javiti i kao alergijska reakcija na određenu namirnicu ili kao znak nedostatka vitamina C i B12, anemije ili poteškoća u probavnom sustavu. Afte se mogu pojaviti i kao reakcija na određene proizvode za njegu usne šupljine.

Sprječite pojavu afti korištenjem mekših četkica za zube (kako biste izbjegli stvaranje ranica, koje pak pogoduju nastanku afti), izbjegavanjem prezačinjene hrane…i aromaterapijom!

Eterična ulja mogu biti vrlo učinkovita u tretiranju afti, a pomoći vam mogu na više načina:

Eterična ulja eliminiraju bakterije prisutne u afti i usnoj šupljini općenito.

Ublažavaju osjećaj boli.

Ublažavaju upalu i crvenilo.

Eterična ulja djeluju i na vanjske čimbenike koji doprinose stvaranju afti – doprinose uspostavljanju hormonske ravnoteže, ublažavaju simptome stresa i snaže imunološki sustav.

Za podršku pri tretiranju afti i preventivnu njegu usne šupljine izvrstan su izbor Aromara eterična ulja čajevca, eukaliptusa, geranija, klinčića, paprene metvice, mire i kadulje.

Eterično ulje čajevca u aromaterapiji je poznato kao ‘rješenje za sve’ – zahvaljujući snažnom antimikrobnom i antiseptičnom djelovanju koristi se za ublažavanje čitavog niza tegoba. Eliminira bakterije i gljivice u usnoj šupljini i time doprinosi bržem zacjeljenju ranice u ustima. Slično djeluje i eterično ulje geranija.

Eterično ulje kadulje čuveni je (i nevjerojatno učinkovit!) tradicionalni tretman za afte, dok je eterično ulje mire zahvaljujući antimikrobnom i umirujućem djelovanju dobar dodatak pripravcima za njegu usne šupljine i tretman ranica i afti.

Eterična ulja paprene metvice i eukaliptusa s razlogom su važan sastojak proizvoda za njegu usne šupljine. Uz snažno antibakterijsko djelovanje, osvježavaju dah i razbuđuju.

Eterično ulje klinčića tradicionalno se koristi kao prva pomoć za njegu bolnih zubi, a slično će djelovati i u slučaju afti.

Bitno je spomenuti i Aromara bazna ulja. Bazna ulja kokosa i sezama čuveni su sastojci za njegu usne šupljine, a svojim antimikrobnim i njegujućim djelovanjem doprinijet će bržem zacijeljivanju ranica i afti. Poznata je tehnika ‘ispiranja’ usne šupljine baznim uljem: ujutro, odmah nakon buđenja, ispirite usta žlicom baznog ulja kokosa ili sezama. Grgljajte i mućkajte u ustima do 15 minuta, pazeći pritom da ne progutate ulje, a zatim ispljunite i operite zube kao i inače. Bazna ulja ‘povlače’ bakterije i druge mikroorganizme iz usne šupljine.

Bazna ulja kokosa i sezama ujedno su izvrsna baza za dodavanje gore navedenih eteričnih ulja.

Izradite jednostavne preparate za ublažavanje i uklanjanje afti koristeći kvalitetne 100% prirodne sastojke!

Kombinirajte eterično ulje klinčića s baznim uljem kokosa.

Punu žlicu kokosovog ulja i 1 kap eteričnog ulja klinčića dodajte u kozmetičku posudicu. Natapkajte na aftu čistim prstom ili pamučnim štapićem do tri puta dnevno.

 

100% prirodna antibakterijska vodica za ispiranje usta:

125 ml tople destilirane vode

5 kapi eteričnog ulja čajevca

5 kapi eteričnog ulja lavande

3 žličice morske soli

Sve sastojke dodajte u neprozirnu staklenu bočicu i dobro protresite. Koristite za ispiranje usne šupljine barem tri puta dnevno. Protresite prije svake upotrebe.

 

Oprez! Za navedenu upotrebu koristite samo 100% prirodna i čista Aromara eterična i bazna ulja. Nemojte piti eterična ulja, te se kod njihove upotrebe i doziranja pridržavajte uputa navedenih na www.aromara.hr na stranicama pojedinih eteričnih ulja.