Kako od automatskog napraviti svjesno?

 

Kao djevojčica mislila sam kako je najvažnije da sam lijepa. I to će donijeti sreću. Onda sam shvatila da je najvažnije što jedem. Ipak se konzumacija hrane odvija svakodnevno, čak nekoliko puta, pa što uopće može više utjecati na mene od toga? A onda sam se dosjetila: sve je to ok. I izgled i hrana i misli i emocije i življenje svoje misije i zahvalnost i poniznost i služenje i slušanje…

No, uz sve nabrojeno, ipak postoji još nešto bez čega nismo potpuni i bez čega ne možemo biti potpuni. Nešto što je ”hrana” i ”gorivo” i ”inspiracija” za sve naše prioritete koje želimo živjeti. Upravo inspiracija! Dah. Udisaj. Pa onda izdisaj. Pa opet. Udisaj. Pa izdisaj. Pa još nešto. Onaj prazan neaktivni prostor nakon udisaja. Pa onaj još prazniji prostor nakon izdisaja.

Disanje se zbiva automatski, bez naše kontrole. (Mora li to biti baš stvarno tako?) Od prvog udaha do posljednjeg daha. Podržava naš život godinama i desetljećima, ponekad i stoljeće. Ne traži, ne zahtjeva, ne prigovara.

No, jesmo li promislili u kojoj mjeri kvaliteta našeg života ovisi upravo o kvaliteti našeg daha? O dubini našeg udaha i potpunosti našeg izdaha. O trajanju svakog segmenta: udaha, pauze, izdaha, pauze, pa opet udaha, pauze…

Vjerujem kako već u sebi komentirate: ”Što je njoj?! Pa to je već davno shvaćeno i prihvaćeno!” I nadam se da baš ti upravo to promišljaš! No, napisano je ovo kao podsjetnik, kao uvod u pravu temu. Pa, ostanite sa mnom.

Ideja je pisati o inhalacijama u vrijeme respiratornih infekcija. Ali, ovog ću puta malo  skrenuti s teme. Kasno je početi se baviti promjenom navika kad je bolest ili poteškoća već uzela maha. To nam govori logika. Puno je više zdravih ljudi nego li bolesnih! I baš neki od njih će se razboljeti ili će se naći u rizičnoj situaciji. Zato je mudrije pisati zdravima.

Što činiti da se zaštitim od virusa i bakterija? Što činiti da eventualna respiratorna upala što bolje i što lakše prođe? Što činiti da meni bude dobro a da ne ugrozim druge?

Vi koji već osjećate znake respiratorne infekcije, nemojte se razočarati. Sve što pišem vrijedi i za vas, jer ovo su mjere koje podržavaju zdravlje. Dakle, bili zdravi ili već načetog zdravlja, upute će vam koristiti.

Vjerujem da ćete primijetiti kako osim znanstveno dokazanih činjenica, slijedim i vječna pravila zdravog razuma, a to je jedna kategorija koja kroz eone vremena ostaje nepromijenjena. Zdravi razum!

Skidajte maske! (Koja blasfemija!). Skinite maske kad ste u prirodi, skinite maske kad ste kod kuće, skinite ih kad se družite a razmak među vama je bar jedan metar. Skinite maske vašoj djeci i krenite s njima u prirodu. Igrajte se i radujte. Trčite i dišite punim plućima.

Nosite maske samo i samo onda kad to okolnosti nalažu: u susretu s bolesnima ili osjetljivima, u situacijama kad ste izloženi grupama… U situacijama u kojima ste primorani nositi ih, nasprejajte ih sprejem s eteričnim uljima (npr. ELIXIR ST. ROCHA), ili hidrolatom čajevca ili smilja. Možete na rubove maske nakapati par kapi eteričnog ulja čajevca, ravensare ili blenda ELIXIR ST. ROCH, što će učiniti da pri svakom udisaju već istrošenog zraka prebogatog ugljičnim dioksidom, kao i vašim izdahnutim bakterijama i virusima koji se iza stijenke maske uz vaše lice nakupljaju u sve većim količinama sa svakim izdahom, udišete i blage količine eteričnog ulja koje je priroda stvorila upravo sa svrhom regulacije patogenih mikroorganizama. Na taj ćete način neutralizirati  značajne negativne uplive nošenja maske. Kad djecu šaljete u dućan ili školu s maskom, kapnite koju kap eteričnog ulja ili nasprejajte masku sprejem ELIXIR ST. ROCHA. Prisutnost eteričnih ulja, upravo nabrojenih, značajno će smanjiti rizike i ujedno će disanje učiniti ugodnijim.

Ispirite nosne kanale hidrolatom. Hidrolat je nježna vodena tekućina u kojoj je prisutna mala količina eteričnih ulja. Osjećaj je sličan ispiranju vodom, tolika je blagost te čarobne tekućine koja nastaje pri proizvodnji eteričnog ulja. Kao što peremo vanjske površine našeg tijela i upravo ta higijena značajno umanjuje rizik od bolesti i infekcija, potrebno je čistiti sve dostupne ”kanale” koji su u kontaktu sa vanjskim svijetom. Budući da sada razgovaramo o respiratornim infekcijama (dišnih puteva), onda se fokusiramo na ispiranje nosnih kanala. U njima je vlažna i topla sredina, kao stvorena za razvoj i razmnožavanje patogenih mikroorganizama. Ispiranjem hidrolatom uklanjamo mikroorganizme, ostaje ih puno manje, vlažimo sluznicu i stvaramo sredinu koja nije pogodna za razvoj patogena. Ta je praksa već tisućljećima poznata u jogi i brojnim starim mudrim vještinama snaženja zdravlja. Preporučam hidrolat smilja, ruže, lavande, a kad se već osjećamo ”načeti”, koristimo hidrolat čajevca ili kadulje. Za djecu ga možemo razrijediti destiliranom vodom ili fiziološkom otopinom.

Sprejajte u grlo ELIXIR ST. ROCHA. Sprej sadrži raspršene čestice visoko efikasnih eteričnih ulja u vodi. Okus je čudan, ali djelovanje je izvrsno. Pomaže tkivu da održi ravnotežu potrebnu kako se ne bi razmnožavali štetni mikroorganizmi. Koncentracija eteričnih ulja koju ćete na kraju progutati minimalna je, a efikasna zbog lokalne primjene.

Isti sprej, ELIXIR ST. ROCHA, koristite u prostorima, na odjeći, po površinama, na rukama, sprejajte po posteljini, pogotovo po krevetima beba, djece i bolesnika. Sprejan u prostor gdje boravimo čini da udišemo molekule eteričnih ulja i one će nježno oporavljati sluznicu i smanjivati rizik. Udisanje tako malih količina eteričnog ulja iz zraka u prostoriji ”imitira” naš boravak u prirodi i udisanje svježeg zraka često bogatog mirisima bilja. Nekada su liječnici slali osjetljive osobe i one s kroničnim bolestima dišnih puteva na oporavak u borove ili lovorove šume, danas aromaterapijom možemo stvoriti atmosferu ljekovite šume u zatvorenom prostoru, a da na dišni sustav ima jednako djelovanje.

Inhalirajte eterična ulja. Uzmite posudu tome namijenjenu ili običnu posudu napunite vrućom vodom i dodajte žlicu morske soli i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, bora, jele, čempresa, eukaliptusa, mirte, paprene metvice… prema vlastitom ukusu. Sva su ta ulja tradicionalno dokazana kao izvrsna podrška dišnim kanalima i plućima. Ublažuju postojeću infekciju, skraćuju njeno trajanje, te štite zdravo tkivo od bolesti. Možete napraviti i svoju mješavinu navedenih ulja. Udišite duboko vlažni zrak s eteričnim uljima i pratite kako opušta i otvara vaše dišne puteve, stvara osjećaj lakoće i zdravlja.

Inhalacija je poznati način njege u akutnim upalama, no nema razloga ne primjenjivati ju i kada se osjećamo zdravo, a oko nas postoji visoki rizik od respratornih infekcija, kao što je to upravo sada. Molekule eteričnih ulja udahom prolaze kroz nosne kanale, ulaze u bronhe pa u pluća. Te prirodne čestice, koje tijelo prepoznaje, tisućljetna su provjerena podrška zdravlju dišnih organa, te ubrzavaju put ozdravljenju u slučaju da je infekcija uzela maha.

Rjeđe se koristi postupak ”suhe inhalacije”. On je vrlo praktičan kad iz nekog razloga ne možemo cijelu prostoriju zasititi eteričnim uljima, ili se nalazimo na otvorenom, a želimo dah obogatiti eteričnim uljima. Izvodi se vrlo jednostavno i visoko je efikasan: na papirnatu maramicu nakapajte nekoliko kapi eteričnih ulja po izboru. Odaberite neko od ulja ranije nabrojenih. Što češće prinosite maramicu nosu i duboko i svjesno udišite nekoliko puta. Vjerujem da će vam se ova metoda svidjeti i da ćete ju često koristiti. Trik s kapanjem esencijalnih ulja na masku također je suha inhalacija, prilagođena situaciji.

Dišite duboko, do dna pluća; dišite polako i svjesno; udišite eterična ulja jer ona su prirodna zaštita od pamtivijeka.

Autorica: Mara Doljak, mag.pharm.

Sprej ELIXIR ST. ROCH i 100% prirodna Aromara eterična ulja nabavite uz besplatnu dostavu putem Aromara webshopa.