Eterična ulja su prirodna, zdrava, učinkovita. Imaju i izrazito dugu tradiciju korištenja diljem svijeta. Najčešće ih koristimo u difuzeru ili kod drugih oblika inhalacije, kombiniramo ih u mješavine s baznim uljima, dodajemo kozmetici… Prirodno se nameće pitanje – smijemo li piti eterična ulja?

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, prisjetimo se što su zapravo eterična ulja. Najjednostavnije definirano, eterična ulja su prirodne tvari kompleksne kemijske strukture, u nekim slučajevima s više od 200 sastavnica. Predstavljaju najmoćnije i vrlo koncentrirane biljne esencije koje se dobivaju od različitih dijelova biljaka. Na primjer, za 0,5 l eteričnog ulja lavande potrebno je više od 100 kg cvjetova lavande. Za samo jednu kapljicu eteričnog ulja ruže, potrebne su latice 30 do 50 ruža, a za 1 l eteričnog ulja jasmina destilira se 8000000 cvjetova!

Smijemo li piti ovakve moćne, koncentrirane esencije? Ukratko – možda, isključivo uz konzultacije sa profesionalnim, stručnim aromaterapeutom. Kad na ovaj način koristimo eterična ulja na svoju ruku, izlažemo se nepotrebnim rizicima koje uz nadzor stručnog aromaterapeuta možemo izbjeći.

Razlikujemo dva načina oralne upotrebe ovisno o količini kapi koje unosimo. Eterična ulja moguće je konzumirati kao dodatak za podršku normalnoj funkciji organizma, ili pak kod određenog zdravstvenog problema. U prvom se slučaju radi o upotrebi vrlo malih količina eteričnih ulja, dok se u drugom slučaju kroz dulji vremenski period, više puta dnevno i s točno određenom svrhom, koristi egzaktno određena doza eteričnog ulja.

Radi se o vrlo koncentriranim, vrlo moćnim esencijama, koje nepažljivom upotrebom mogu nadražiti osjetljive dijelove tijela poput sluznice usta, jednjak, te organe probavnog sustava.

„Razrjeđivanje“ eteričnih ulja u vodi nije efikasan način za njihovu konzumaciju jer eterična ulja nisu topiva u vodi. Takva kombinacija u slučaju preosjetljivosti i pri uzimanju većih doza, odnosno pri dugotrajnijoj konzumaciji eteričnih ulja, može dovesti do iritacije mukoznih sluznica u našem tijelu, što se može manifestirati jakim bolovima u trbuhu, povraćanjem, otežanim gutanjem hrane, grčevima, nadutosti, proljevom.

Pri odabiru eteričnog ulja potrebno je voditi računa o sastavnicama i njihovim svojstvima, alergenima koje eterično ulje možda sadrži, ali i o cjelokupnom stanju i specifičnostima osobe koja želi konzumirati eterična ulja. Holistički pristup i stručnost aromaterapeuta mogu sprječiti greške i neželjene učinke!

Jedini prihvatljivi način samostalne konzumacije eteričnih ulja jest uz pomoć pomno odabranih baznih ulja. Eterična ulja miješaju se s baznim uljima do mjere kada više nisu iritativna za sluznicu. Npr. ujutro jednu kap eteričnog ulja citrusa, poput naranče ili limuna, dodajte u žlicu baznog ulja – hladno prešano maslinovo ulje ili Aromara bazno ulje crnog kima – i popijte kao podršku imunološkom sustavu.

Prema sličnom principu funkcionira i naš dodatak prehrani CRNI KIM PLUS. Radi se o visokokvalitetnom baznom ulju crnog kima obogaćenog eteričnim uljem paprene metvice. Eterično ulje ublažava karakteristični okus crnog kima i pojačava njegovo djelovanje. Udio eteričnog ulja paprene metvice u našem dodatku prehrani CRNI KIM PLUS namjenski je nizak, kako bi dodatak prehrani bio siguran za sve. Pritom je važno i istaknuti kako je provjeren i odobren kao dodatak prehrani od strane Ministarstva zdravstva.

Vaš aromaterapeut može vam savjetovati i konzumaciju malo veće količine eteričnog ulja, bilo u kapsulama ili baznom ulju, kod akutnih stanja.

Ipak, kod tretiranja različitih boljki predlažemo vam holistički pristup vlastitom organizmu i kvaliteti života. Drugim riječima, iako su eterična ulja moćna, zdrava i vrlo korisna, tek su dio cjelokupne slike. Uravnotežena prehrana, stvaranje vremena za boravak u prirodi, na svježem zraku, razvijanje zdravog mehanizma za suočavanje sa stresom… jednako su bitni faktori u tretiranju tegoba, te još bitnije – u njihovom sprječavanju.

 

Aromara eterična ulja – za svaki tip primjene

Kroz svoj dugogodišnji rad s eteričnim uljima, ispunjen iskustvom i strašću prema aromaterapiji, svakodnevno vam pomažemo odabrati eterična ulja koja najviše odgovaraju vašim željama i potrebama, na način koji će vam omogućiti najbolje rezultate.

Aromara se bavi engleskom aromaterapijom, fokusiranom na vanjsku primjenu eteričnih ulja. Prema engleskoj aromaterapiji, inhalacija i dermalna primjena u obliku lagane masaže ili lokalnog utrljavanja dovoljne su kako bismo osjetili sve blagodati eteričnih ulja i podržali zdravlje. Rezultati mogu biti čudesni! Smatramo kako je u većini slučajeva dovoljno ovakvo, lokalno djelovanje u kombinaciji s dodatkom prehrani CRNI KIM PLUS.

Što se tiče oralnog uzimanja eteričnih ulja, sva Aromara eterična ulja su aromaterapeutske kvalitete. Imaju certifikat koji jamči visoku kvalitetu i čistoću eteričnog ulja. Ipak, ukoliko se odlučite za oralno korištenje Aromara eteričnih ulja, činite to na vlastitu odgovornost.

Više o svojstvima i djelovanju Aromara eteričnog ulja naći ćete ovdje: www.aromara.hr.

Javite nam se za ugovaranje konzultacija s profesionalnim aromaterapeutom: mara.doljak@aromara.com .