Eterična ulja su sve prisutnija u svakom aspektu naših života, kao i metoda koja ih koristi. Međutim, što je zapravo aromaterapija? Odgovor na ovo pitanje saznajte u nastavku.

Aromaterapija je komplementarna metoda održavanja i poboljšanja zdravlja, koja koristi eterična i bazna ulja kako bi unaprijedila zdravlje, stanje tijela i duha. Koriste se eterična ulja i drugi prirodni sastojci (poput hladno prešanih biljnih ulja) najbolje kvalitete, koji se unose u organizam ili nanose na kožu. Aromaterapija krajem 20.st. nije bila smatrana djelotvornom ili utemeljenom metodom liječenja, međutim, brojna nova znanstvena istraživanja dokazala su njenu izvanrednu učinkovitost – a količina dokaza raste iz dana u dan.Aromaterapeuti njeguju holistički pristup, te prilikom pristupa klijentu odabiru metode koje balansiraju psihu i tijelo klijenta. Eterična ulja primjenjuju se na nekoliko načina: udisanjem, inhalacijom, masažom (odnosno, resorpcijom putem kože), te vaginalnom, rektalnom i oralnom primjenom.

Raspršivanje u zraku – eterična ulja raspršuju se kako bi dezinficirala zrak i utjecala na raspoloženje prisutnih stvaranjem određenog mirisa.
Izravno udisanje i inhalacija – ovaj se način primjene koristi za dezinfekciju dišnih puteva, ali i za postizanje određenih psiholoških djelovanja. Prilikom udisanja koriste se eterična ulja manje koncentracije nego prilikom inhalacije, koja djeluje na pluća.
Primjena na koži – razrjeđeno biljnim uljima (do 5% eteričnog ulja razrjeđeno u hladno prešanom biljnom ulju); najčešće se koristi u masaži, te terapeutskoj njezi kože.

Udisanjem eteričnih ulja stimulira se dio mozga povezan s osjetom mirisa, te se otpuštaju kemikalije koje potiču osjećaj ugode i mira, a djeluju i stimulativno. Takvo djelovanje aromaterapije i eteričnih ulja postaje sve važnije, jer današnji užurbani ritam života kod sve većeg broja ljudi uzrokuje stres i tjeskobu. Unutar moderne psihologije čak postoji usmjerenje posvećeno utjecaju aromaterapije na psihu: aroma-psihoterapija.
Uz stres, aromaterapijom je moguće liječiti širok niz simptoma i boljki, uključujući bolove u tijelu i mišićima, glavobolje i migrene, probleme dišnog i probavnog sustava, probleme s cirkulacijom, simptome menopauze i menstruacije, ali i depresiju.

Međutim, nemojte da vas zavaraju preparati koje ćete naći na tržištu pod nazivom mirisna ulja.  Mirisna ulja su sintetskog porijekla, te unatoč svojem mirisu ne čine dio aromaterapije, a njihovo korištenje može izazvati neugodne posljedice.

Da bismo postigli sve dobrobiti koje nam eterična ulja pružaju, potrebno je slijediti osnovna pravila njihove primjene i koristiti isključivo potpuno prirodna eterična ulja. Kuća Aromara već 25 godina pruža vam najkvalitetnije, 100% prirodne sastojke. Za savjetovanje o pojedinom eteričnom ulju i njegovom korištenju, slobodno nam se obratite na:

www.aromara.hr

https://www.facebook.com/Aromara.1/

prodaja@aromara.com

+385 (0)1 3704 005