1.10. obilježava se Međunarodni dan starijih osoba, s ciljem jačanja podrške osobama starije dobi. Stoga vam danas donosimo prijedlog top eteričnih ulja za seniore!

Svako životno razdoblje sa sobom nosi svoje radosti, tuge i izazove. Naši problemi i prioriteti mijenjaju se kako rastemo i starimo – no bez obzira na godine, težnja za zdravim i kvalitetnim životom ostaje konstanta. Holistički pristup kakav njeguje aromaterapija iznimno je vrijedna podrška sve krhkijem zdravlju u starijoj dobi, a ne smijemo zanemariti i značajan utjecaj na raspoloženje. Na koncu, iako su pojmovi novijeg doba, wellness i self-care nisu ograničeni samo na mlade i mogu itekako unijeti radost i olakšanje u živote ljudi treće dobi.

Da ne duljimo, u nastavku donosimo prijedlog top eteričnih ulja za seniore!

BERGAMOT

Eterično ulje bergamota aromaterapija poznaje kao osvježavajuće eterično ulje s djelovanjem na više sustava u tijelu. Ovo eterično ulje preporuča se kod boljki povezanih sa stresom, poput nesanice i povišenog krvnog tlaka. Ublažava osjećaj frustracije i tjeskobe. Opušta mišiće i živce, umiruje grčeve, ublažava osjećaj boli u tijelu. Koristi se i u pripravcima za ublažavanje simptoma infekcija respiratornog i urogenitarnog trakta.

Ovo osvježavajuće eterično ulje poznato je i po izrazito ugodnom mirisu te skladnoj i vedroj energiji koju unosi u prostor.

RUŽMARIN

Povoljan učinak eteričnog ulja ružmarina na pamćenje i mentalne sposobnosti nadilazi okvire aromaterapije – kroz posljednje godine prepoznaje ga i znanost. Eterično ulje ružmarina osvježava, snaži, podržava mentalnu prisutnost.

Pritom ima i široko djelovanje na zdravlje – podržava rad dišnog sustava, tonizira bolne i ukočene mišiće, ublažava osjećaj boli. Potiče cirkulaciju. Djeluje kao analgetik širokog spektra – primjenjuje se kod velikog broja tegoba u svrhu smanjenja simptoma, osjećaja boli i snaženja imunološkog sustava.

MIRA

Mira nam je poznata, ako već ne iz stvarnog života, onda iz čitanja i interpretacija Biblije. Eterično ulje mire cijenjen je i potentan prirodni sastojak za obnavljanje tkiva. Zbog ovog svojstva i protuupalnog djelovanja koristi se za njegu ispucale, oštećene kože, te za tretiranje psorijaze, svrbeži, suhog ekcema. Koristi se u preparatima za tretiranje rana, hemoroida, dekubitusa.

Energetska aromaterapija miru poznaje i kao vrlo duhovno eterično ulje, podršku kod duhovnog iscjeljivanja i postizanja ravnoteže. Ublažava osjećaj nemira i tjeskobe.

LAVANDA

Eterično ulje lavande u energetskoj aromaterapiji predstavlja majčinsku energiju – iscjeljujuću, regenerirajuću. Slično djeluje i na tijelo i organizam – obnavljajuće, tonizirajuće.

Podržava imunološki sustav, umiruje živce, otklanja štetni utjecaj psihičke i fizičke iscrpljenosti i nemira. Izrazito je dobar antiseptik, te se koristi za dezinfekciju i brže zacjeljivanje ranica, opeklina, osipa i uboda insekata.

Zahvaljujući diuretičnom i protuupalnom djelovanju čest je sastojak pripravaka za tretiranje infekcija urinarnog trakta. Djelotvorno je kod osoba koje pate od nesanice, napetosti ili tjeskobe.

Bitno doprinosi smanjenju osjećaja boli koji se javlja nakon operacija, povreda mišića i kostiju, kod reume, artritisa i lumbaga. Potiče rad krvožilnog sustava, pomaže sniziti krvni tlak.

GERANIJ

Ovo eterično ulje aromaterapija poznaje kao fenomenalan sastojak za njegu kože. Ubrzava obnavljanje kože, zaglađuje bore, ublažava ožiljke. Pomaže pri bržem zarastanju ožiljaka, ranica i kirurških rezova. Potiče cirkulaciju i detoksikaciju. Koristi se kod tretiranja proširenih vena, ispucalih kapilara, hemoroida.

Vrijedan je sastojak za održavanje njege usne šupljine – dodavanjem kapi ovog eteričnog ulja na četkicu za zube prije pranja zubi ili izrada vodice za ispiranje usta znatno doprinosimo rutini njege i sprječavanju zadaha.

Eterično ulje geranija također ublažava tegobe povezane s menstrualnim ciklusom, simptome PMS-a i menopauze.

Nedavne studije pokazuju obećavajuće rezultate upotrebe eteričnog ulja geranija kod pacijenata s Alzheimerovom bolesti.

Energetski, ovo eterično ulje jača sposobnost prihvaćanja situacije, vlastitih osjećaja. Donosi mir, a ugodnim mirisom istovremeno osvježava i uveseljava svaki prostor.