I vama se često čini da bi vam život bio sasvim drugačiji kad bi okolnosti bile različite? Ne čudim se jer sam i sama provela desetljeća u tom uvjerenju. To je bilo slatko razdoblje, gledano iz današnje perspektive, jer je jednostavno uklanjalo odgovornost s mene. Novaca nema jer je država u krizi, djeca ne slušaju, prijatelji me iznevjeravaju, zdravstvene probleme sam naslijedila, blagajnica me prevarila, prehlađena sam jer su mi gosti donijeli virus, činovnici na šalterima su nezainteresirani i nepristojni… Sve i još puno toga bila je moja istina. Život često nije bio ugodan, ali je bilo jako komotno naći odgovornost izvan sebe i nastaviti dalje. Jer ako je odgovornost izvan mene, onda je i rješenje izvan mene i ovisno o nečijoj dobroj volji. A to mi dozvoljava da živim bezbrižno, ploveći iz situacije u situaciju, bez utjecaja na ishod. Što obično nije ugodno a ponekad je čak beznadno.

No, što se zbiva ako prihvatimo da smo autori naše sudbine i našeg života? Henry Ford, jedan od najuspješnijih poslovnih kreatora 20. stoljeća govorio je: ”Ako mislite da ćete uspjeti, u pravu ste, ako mislite da nećete uspjeti, u pravu ste.” (Ili nešto vrlo slično tome). Ajme, kako sam se namučila dok nisam konačno shvatila. Vjerujemo li da ćemo uspjeti, naša biologija, naši hormoni, naše misli i naše akcije idu u smjeru rezultata i podržavaju ga. Luče se hormoni koji nam daju poticaj i snagu, jača cirkulacija i dišemo dublje i brže pa u krvi ima više kisika pa time i tijelo ima više snage. Misli se nadovezuju jedna na drugu u smjeru pozitivnog rezultata i sami neuroni preferiraju misli i emocije koje podržavaju osnovno uvjerenje. Traže se i nalaze rješenja za prepreke. Takav stav i akcije privlače ljude istog uvjerenja i spremne za akciju i suradnju. I tako onaj koji vjeruje da će uspjeti obično i uspjeva.

Osoba koja pomisli: ”Ovo nije za mene” ili ”Ja nisam taj tip” ili ”Ja to jednostavno ne mogu” ili, još nezgodnije: ”Strah me pa neću niti pokušati” ili neku sličnu misao u svome tijelu pokreće niz bioloških, fizioloških, mentalnih i emotivnih mehanizama koji umanjuju snagu i spremnost za savladavanje prepreka. Razgovara o sadržajima koji ne podržavaju cilj, obično se opravdava vanjskim faktorima, privlači u život osobe sličnog stava, pasivne, nespremne na napor i proboj. I tako se sve više približavaju svome neuspjehu, što je za njih zapravo uspjeh, her rezultat potvrđuje njihovu primarnu namjeru.

Pa da se vratimo na temu. ”Vaš je život projekcija vaše duše”, zapravo simbolički kaže: ono što je prisutno u vašoj dubini, u vašim najskrivenijim mislima, manifestirati će se i oko vas. Nekad je to uspjeh, zadovoljstvo, kreacija, a kod drugih razočaranje, nezadovoljstvo, pasivnost, stagnacija ili još gore, neuspjeh.

Što vaša duša projicira za vas danas?